Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China și Rusia vor să dezlănțuie „haosul total” în Europa. Planul e diabolic
Articole online

China și Rusia vor să dezlănțuie „haosul total” în Europa. Planul e diabolic

Sistemul GPS e în pericol

Avertismentul vine de la Președintele Comitetului Selectat de Apărare al Marii Britanii, Tobias Ellwood, care vine să întărească afirmațiile unui oficial al Forțelor Spațiale SUA. Americanul susține că forțele ruse vizează satelitul cu sistemul de poziționare globală (GPS).
Sateliții sunt utilizați pentru navigație, cartografiere și alte scopuri. Se pare că Kremlinul a blocat semnalul în Ucraina folosind stații terestre „de dimensiunea unui autobuz” pentru a viza sistemul de sateliți Navstar.

Ellwood, un fost căpitan în armata britanică, crede că nu va trece mult până când acest lucru se va întâmpla în întreaga Europă. „Acesta este locul spre care va merge acest război și de aceea mulți dintre noi solicită o recunoaștere a modului în care se va schimba securitatea europeană.
„În spatele Rusiei se află China, care va sprijini GLONASS cu Beidou. „Vor lovi GPS-ul, care este atât de fundamental din perspectivă militară – există atât de multe arme și sisteme de comunicații care se bazează pe el”.
„Este o țintă evidentă. Viața noastră de zi cu zi se bazează pe el”.

De ce nu funcționează sistemul european Galileo

Rusia are propriul său sistem independent, numit GLONASS, iar China are unul numit Beidou. Sistemul european, numit Galileo, nu este încă pe deplin operațional.
Ellwood, care este și deputat pentru Bournemouth Est, avertizează că Brexitul ar putea fi exploatat de China și Rusia.
„Galileo este versiunea europeană a GPS-ului din care Marea Britanie a fost scoasă. Nu funcționează corect încă și este conceput pentru a fi o rezervă”.
Regatul Unit a fost exclus din sistemul global de navigație prin satelit (GNSS) al UE când a părăsit blocul.

Sistemul, care intră în funcțiune în 2026, include un serviciu public reglementat (PRS) care poate fi utilizat de agențiile guvernamentale, forțele armate și serviciile de urgență.

Blocul a decis că acest „sistem crucial” va fi accesibil numai pentru membrii UE, în ciuda faptului că compania britanică Surrey Satellites i-a proiectat „creierul și inima”. Acum, întârzierile cauzate de excluderea britanicilor se pot dovedi costisitoare.

Ellwood a remarcat: „Dacă sistemul american este paralizat sau l-au oprit, va fi un haos total. „Marea Britanie nu-și permite propriul sistem . Există și alte metode pe care le putem folosi – cum ar fi sistemul OneWeb. Dar nu se poate ocupa de amploarea datelor GPS, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola