Tadjikistanul e lovit de blestemul aurului
Acesta este și cazul Tadjikistanului, Un nou proiect legat de exploatarea aurului, proiect finanțat prin investiții chinezești, ar putea ajuta această fostă republică sovietică să-și ateneueze unele dintre problemele sale economice.
Investițiile din China nu sunt, însă, lipsite de condiții, mai ales că Tadjikistanul este deja îndatorat puternic față de Beijing.
Președintele Tadjikistanului a călătorit în regiunea de nord Sughd pe 14 aprilie pentru a supraveghea deschiderea unei noi fabrici de prelucrare a aurului construită de un investitor chinez . Investiția se ridică la aproximativ 136 de milioane de dolari
Această întreprindere, numită Talco Gold, va produce anual până la 2,2 tone de aur și 21.000 de tone de antimoniu, potrivit oficialilor guvernamentali.
Talco Gold este o societate mixtă între Talco Aluminium Company, o companie din Tursunzoda despre care se spune că ar fi deținută de Hasan Asadullozoda, cumnatul președintelui Emomali Rahmon, și Tibet Huayu Mining din China.
Compania a promis că va oferi locuri de muncă pentru 1.500 de persoane, în majoritate tadjici.
Lucrările la construirea unității de procesare din regiunea Sughd, care va funcționa cu materialul extras la zăcămintele din apropiere Chulboi, Konchoch și Shakhkon, au început în urmă cu patru ani, dar au fost amânate de pandemia de Covid-19.
Talco s-a ocupat inițial de aluminiu, dar a început să se extindă în 2015 ca urmare a unui program conceput de stat pentru a susține compania. Ca parte a acestui program, guvernul a înmânat companiei o concesiune de 25 de ani zăcămintelor de aur și argint Konchoch.
China, marele investitor al Asiei
Această investiție vine exact când Tadjikistanul se confruntă cu perspectiva unei noi crize economice, criză provocată de sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, țară unde sute de mii de tadjici muncesc, cei mai mulți ca sezonieri.
În Ultimii ani, China a devenit principala sursă de investiții străine directe a Tadjikistanului. În 2021, companiile din China au investit peste 211 milioane de dolari în Tadjikistan, o sumă care reprezintă aproape 62% din totalul investițiilor străine. Aceste fonduri s-au orientat în principal către extracția și prelucrarea minereurilor de plumb, zinc și staniu și exploatarea metalelor și pietrelor și prețioase și semiprețioase.
Investițiile chineze vin în mod invariabil cu multe condiții, mai ales că Tadjikistanul este profund îndatorat Beijingului. Potrivit Ministerului de Finanțe, datoria tadjică se ridica la 1 ianuarie la 1,1 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape o treime din datoria externă a țării.
„China oferă bani sub formă de împrumut Tadjikistanului pentru proiecte specifice și, de multe ori, parlamentul aprobă scutiri de taxe în perioada de construcție”, a declarat un analist pentru Eurasianet, sub rezerva anonimatului, deoarece în Tadjikistan criticile la adresa guvernului pot atrage represalii cumplite.
„Echipamentele de construcții sunt aduse din China, sunt angajați și mulți muncitori chinezi. Drept urmare, toți banii se întorc în China, iar Tadjikistanul rămâne încărcat cu datoria.” În aceste condiții, unii experți economici se întreabă dacă pentru Tadjikistan rentează să facă afaceri cu China, scrie zerohedge.com.