Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China are un atu imens în competiția cu SUA
Articole online

China are un atu imens în competiția cu SUA

„Metalele rare”, arma supremă a chinezilor

„Metalele rare” sunt indispensabile unei economii „verzi”. Fără aceste așa-zise „pământuri rare” nu pot exista nici turbine eoliene, nici panouri fotovoltaice, nici mașini electrice sau rețele digitale de ultimă generație. Cu alte cuvinte, cine vrea să joace un rol de prim mplan în lumea de mâine trebuie să-și asigure materiile prime necesare industriei de vârf. Din acest punct de vedere, China e un avantaj. Rezervele mondiale de metale rare, care se ridică la 120 de milioane de tone, sunt concentrate în principal în China (33,3%), Vietnam (18,3%), Brazilia (18,3%), Rusia (10%), India ( 5,75%), Australia (2,75%), Statele Unite ale Americii (1,16%) și Groenlanda (1,2%)”.
Deocamdată, însă, China controlează peste 80% din extracția de pământuri rare, iar unele estimări susțin că procentul real e de peste 90%.

Beijingul e campion în ce privește tehnologiile de tranziție

Și asta nu e tot, Beijingul se află în fruntea clasamentului țărilor care pot să dezvolte politici industriale de accelerare a tranziției ecologice. China se află și în fruntea clasamentului mondial al brevetelor pentru surse regenerabile. În producția de turbine eoliene și panouri fotovoltaice este în frunte și păstrează acest loc și în ceea ce privește instalarea acestora pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. China este și primul producător de vehicule electrice din lume și ivizează construirea unui ecosistem tehnologic activ bazat pe 5G, notează Inside Over.

Ce sunt „pământurile rare”?

Cele 17 metale grele, moi, de culoare alb-argintie sunt: ​​lantanul (La), ceriu (Ce), praseodim (Pr), neodim (Nd), prometiu (Pm), samariu (Sm), europiu (Eu), gadoliniu (Gd), terbiu (Tb). ), disproziu (Dy), holmiu (Ho), erbiu (Er), tuliu (Tm), itterbiu (Yb), lutetiu (Lu), scandiu (Sc) și ytriu (Y). Cu excepția scandiului și ytriului nu fac parte din familia lantanidelor, dar se găsesc în aceleași zăcăminte minerale ca și lantanidele și au proprietăți chimice similare.

Termenul „pământ rar” sau metal rar este înșelător, aceste elemente chimice sunt de fapt abundente. Există, însă, o mare problemă, ele se găsesc rar în depozite mari și concentrate, fiind adesea amestecate cu alte elemente.

Au proprietăți deosebite pentru care exercită un magnetism rezistent chiar și la temperaturi ridicate, permițând, în funcție de diversele aplicații, optimizarea diferitelor procese industriale și de producție și accelerarea producției de diferite materiale critice și strategice. .

Registration

Aici iti poti reseta parola