Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Charlie Chaplin anchetat de FBI. Cum a fost exilat din SUA
Articole online

Charlie Chaplin anchetat de FBI. Cum a fost exilat din SUA

O evoluție dificilă

Născut într-o familie de muzicieni, Charlie Chaplin apare pentru prima dată pe scenă la vârsta de cinci ani. Crescut de o familie săracă, a fost trimis la o casă de copii la vârsta de șapte ani, cât timp mama sa era într-un spital de psihiatrie.

La vârsta de paisprezece ani, Charlie a reapărut pe scenă, devenind rapid un cunoscut comediant. În 1910, compania de comedie, Fred Karno, l-a trimis pe Chaplin într-un turneu de 21 de luni, ajung ușor-ușor să fie prezent pe cele mai importante scene din lume.

Anii 1940 au fost cei mai dificili pentru cariera lui Charlie Chaplin. Totul a pornit de la ironizarea lui Adolf Hitler și Benito Mussolini, fiind urmată de o aventură cu actrița Joan Barry, care a dus la o anchetă FBI și la un proces bazat pe o presupusă încălcare a legii care interzicea traficul transfrontalier de persoane.

La doar două săptămâni după începerea procesului, tribunalul l-a achitat pe Chaplin.

Reîntors pe marile ecrane în 1947, cu o comedie despre un ucigaș de soții bigam, răspunsul publicului nu a fost pe măsura așteptărilor sale. Chaplin s-a confruntat cu critici la adresa sa, cât și asupra carierei sale, fiind considerat comunist pentru opiniile sale politice.

Următorul film al lui Chaplin, „Limelight”, a fost o producție autobiografică care a abordat pierderea popularității chiar în amurgul carierei sale. Decis să organizeze premiera filmului la Londra, procurorul general american, James P. McGranery decide să îi revoce permisul de reîntoarcere în Statele Unite. Deși susținuse în fața presei că are dovezi împotriva lui Charlie Chaplin, dosarele publicate în anii 1980 au arătat că erau pure fantezii. Timp de 20 de ani, Charlie Chaplin nu s-a mai întors în SUA.

Revenirea în Statele Unite

În 1953 și-a stabilit reședința permanentă în Elveția. În 1972, Academia de Arte și Științe Cinematografice l-a invitat pe Charlie Chaplin să se întoarcă în Statele Unite pentru a primi un Oscar pentru realizările sale artistice. Inițial reticent, a decis să se întoarcă, câștigând o ovație de 12 minute, fiind cea mai lungă din istoria decernării premiilor.

Cu toate că a continuat să joace în diferite producții, boala l-a ajuns din urmă. A murit în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1977, după ce a avut un accident vascular cerebral în somn.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola