Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Charles De Gaulle ia Franța în mâinile sale
Articole online

Charles De Gaulle ia Franța în mâinile sale

În timpul ofensivei germane din Vestul Europei, declanşată la 10 mai 1940, forţele franceze nu au reuşit să opună o rezistenţă serioasă atacurilor germane, așa că la 28 iunie 1940 de generalul Charles De Gaulle a înființat Comitetul Naţional de Eliberare a Franţei.

Colonelul Charles de Gaulle, comandantul unei unităţi de tancuri, a fost printre puţinii ofiţeri care s-au opus cu succes impetuoasei ofensive a Wehrmacht-ului.

Remarcat de premierul Paul Reynaud, a fost înaintat la gradul de general şi cooptat în cabinet la 6 iunie 1940, ca subsecretar de stat însărcinat cu coordonarea relaţiei cu Marea Britanie.

Citește și Generalul de Gaulle atacă dolarul american

Din această funcţie s-a opus încheierii unui armistiţiu cu Germania nazistă.

La 16 iunie, s-a aflat la Londra, ţinând legătura cu guvernul britanic, condus de Winston Churchill, care propunea în acel moment o uniune între Franţa şi Marea Britanie.

Reîntors la Bordeaux, unde se afla guvernul francez, află de intenţia noului premier, Petain, de a încheia armistiţiul cu Germania.

La 17 iunie, cu fonduri primite de la Reynaud, s-a urcat într-un avion cu destinaţia Londra, unde a doua zi s-a adresat poporului francez prin intermediul BBC, refuzând capitularea, declarând că „Franţa a pierdut o bătălie dar nu şi război”.

La zece zile după Apelul său, a creat Comitetul Naţional de Eliberare a Franţei, tot la 28 iunie, Marea Britanie recunoscându-l ca lider al Franţei.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola