Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Charles De Gaulle ia Franța în mâinile sale
Articole online

Charles De Gaulle ia Franța în mâinile sale

Colonelul Charles de Gaulle, comandantul unei unităţi de tancuri, a fost printre puţinii ofiţeri care s-au opus cu succes impetuoasei ofensive a Wehrmacht-ului.

Remarcat de premierul Paul Reynaud, a fost înaintat la gradul de general şi cooptat în cabinet la 6 iunie 1940, ca subsecretar de stat însărcinat cu coordonarea relaţiei cu Marea Britanie.

Citește și Generalul de Gaulle atacă dolarul american

Din această funcţie s-a opus încheierii unui armistiţiu cu Germania nazistă.

La 16 iunie, s-a aflat la Londra, ţinând legătura cu guvernul britanic, condus de Winston Churchill, care propunea în acel moment o uniune între Franţa şi Marea Britanie.

Reîntors la Bordeaux, unde se afla guvernul francez, află de intenţia noului premier, Petain, de a încheia armistiţiul cu Germania.

La 17 iunie, cu fonduri primite de la Reynaud, s-a urcat într-un avion cu destinaţia Londra, unde a doua zi s-a adresat poporului francez prin intermediul BBC, refuzând capitularea, declarând că „Franţa a pierdut o bătălie dar nu şi război”.

La zece zile după Apelul său, a creat Comitetul Naţional de Eliberare a Franţei, tot la 28 iunie, Marea Britanie recunoscându-l ca lider al Franţei.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola