Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cererile norodului românesc de la 1821: Dregătoriile de stat să nu se mai dea pe bani şi să se aibă în vedere meritul
Articole online

Cererile norodului românesc de la 1821: Dregătoriile de stat să nu se mai dea pe bani şi să se aibă în vedere meritul

În momentul în care oastea revoluţionară avea să pornească spre Bucureşti (28 februarie 1821) pentru ca, prin ocuparea Capitalei, întreaga ţară să fie supusă stăpânirii ei, programul revoluţiei, deşi amplificat şi în perioada următoare, era definit.

„Programul era, înainte de toate, opera lui Tudor Vladimirescu.

Era un program în care fuseseră folosite atât unele idei mai vechi, prezente în memoriile şi proiectele de reformă anterioare, cât şi ideile proprii ale lui Vladimirescu, sinteze ale convingerilor sale, întemeiate pe situaţia concretă a ţării, pe perspectivele de evoluţie şi pe cerinţele naţiunii române.

Era un program care îmbrăţişa problemele fundamentale din epocă ale poporului român.

Programul a mai oglindit viziunea largă a conducătorului revoluţiei, spiritul său de sinteză şi, mai ales, poziţia sa clară naţională.

Vladimirescu a fost conştient de necesitatea polarizării în jurul „Adunării norodului” a tuturor categoriilor sociale (şi din considerente externe), în jurul unui program de frăţietate”, scrie în „Istoria românilor”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola