Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cercetătorii au descoperit ce înălțime avea Michelangelo
Articole online

Cercetătorii au descoperit ce înălțime avea Michelangelo

Un artist mic de înălțime

Cercetătorii italieni au examinat recent trei pantofi care au fost găsiți în casa lui Michelangelo după moartea sa și despre care se crede că ar fi aparținut artistului renascentist. Analiza făcută de cercetători este prima care a estimat caracteristicile fizice ale artistului pe baza măsurătorilor obiectelor personale și au descoperit că Michelangelo avea o înălțime de cel mult 1,60 metri.

Cu toate că în prezent ar părea o înălțime ciudată, la momentul în care trăia Michelangelo(1475-1564), înălțimea sa era una obișnuită. Cercetătorii FAPAB, Francesco Galassi, paleopatolog, și Elena Varotto, antropolog criminalist, au măsurat pantofii și apoi au calculat înălțimea piciorului, rezultatele acestora fiind similară cu cea a scriitorului din secolul al XVI-lea, Giorgio Vasari, care scrisese că Michelangelo era „lat în umeri”, dar restul corpului său era „oarecum micuț”, iar statura sa era medie.

Pantofii aveau dimensiuni similare, sugerând că ambele perechi (atunci când o pereche era completă) erau purtate de aceeași persoană. Pe parcursul timpului s-a spus că încălțămintea i-ar fi aparținut unui alt bărbat care stătea în casa artistului, precum un membru al familiei sau unul dintre descendenții lui Michelangelo.

Starea de sănătate precară a lui Michelangelo

De asemenea, a fost foarte posibil ca Michelangelo să fi avut o stare de sănătate foarte precară până la sfârșitul vieții sale, din cauza otrăvirii organismului cu plumb, dar și din cauza artritei severe de care suferea. Aceste lucruri au fost remarcate atât în scrierile lui Michelangelo, cât și în picturile sale.

Din cauza faptului că rămășițele lui Michelangelo nu au niciodată exhumate și analizate a fost dificil pentru oamenii de știință să fie siguri de starea în care se afla artistul în momentul în care a murit, la vârsta de 88 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola