Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cenușăreasa în variantă japoneză. Tânărul ofițer Gombei Yamamoto fură gheișa de care era amorezat și ajunge amiral, nu la închisoare
Articole online

Cenușăreasa în variantă japoneză. Tânărul ofițer Gombei Yamamoto fură gheișa de care era amorezat și ajunge amiral, nu la închisoare

Yamamoto se pomeni o celebritate, cu milioane de binevoitori. Într’o asemenea situaţie, un bărbat ar avea ocazia să se ridice foarte sus în viaţa politică, cu condiţia să posede o anumită abilitate cu greu de găsit la ofiţerii de marină.

Tocmai această lipsă l-a făcut pe amiralul George Dewey care-a scufundat flota spaniolă la Manila, să-şi piardă situaţia atunci când ar fi putut deveni preşedinte al Statelor Unite.

Tânărul Yamamoto, leal şi cinstit, dar stângaciu, era şi el lipsit de însuşirile omului politic; soţia sa îi veni însă într’ajutor. Graţie carierei şi educaţiei sale de gheișă, ajunsese să cunoască bine firea omenească

şi asta o punea în măsură de-a da soţului său preţioase sfaturi asupra atitudinilor pe care trebuia să le ia, faţă de diferitele persoane, cu care viaţa-1 punea în contact. Instinctul ei nu da niciodată greş; datorită acestei femei, romanticul şi timidul tânăr care e astăzi Amiralul Gombei Yamamoto a făcut în scurtă vreme o carieră politică atât de strălucită, încât ocupă astăzi în imperiul nipon un loc care-1 situează imediat după primul sfetnic al Mikado-ului.

Cu o modestie demnă de admirat, ea s’a ţinut mereu în umb ră — deşi situaţia soţului său îi da dreptul să ocupe un loc de frunte la curte, lăsând altor femei in ferioare intelectualiceşte şi uneori chiar moralmente, iluzia superiorităţii.

Nici o femee n-a fost în stare să realizeze vreodată o viaţă maritală mai fericită. Fiicele ei au făcut partide strălucite.

Printre ginerii săi se află si amiralul Takarabs, fost ministru al marinei şi unul dintre cei mai influenţi oameni ai ţinutului.

Fiul său e Comandantul Kiyoschi Yamamoto, un viteaz ofiţer de marină foarte admirat de tineretul japonez şi care promite să facă o carieră strălucită.

Anul acesta, pe la începutul lui Mai, contesa a murit în vârstă de 73 de ani, lăsând 30 de nepoţi. Întreaga naţiune japoneză a luat parte la funeraliile acestei femei, a cărei viaţă a început, fără vina ei, în condiţiuni atât de deplorabile.

Povestea ei eclipsează mult pe cea a Cenuşăresei. Deşi ambele au fost la început fete sărace, eroina noastră, spre deosebire de Cenuşărasa, purta stigmatul ruşinei şi n’avea de naşă o zână făcătoare de minuni.

Cariera acestei extraordinare femei a avut o puternică influenţă asupra nenorocitei clase de femei, din care s’a ridicat.

Pe baza acestui exemplu, Liga Patrioatelor Japoneze speră să poate obţine proclamarea unei legi care să elibereze poporul nefericitelor „sclave”.

Va fi un sim plu edict, dând acestor fete privilegiul, de care se bucură toţi supuşii Mikadoului şi anume, dreptul de-a se deplasa dela un colţ la altul al imperiului, oricând le-ar plăcea.

Urmarea acestei legi ar fi că fetele şi-ar putea părăsi stăpânii, întorcându-se la părinţii lor, ceeace ar pune capăt abominabilelor vânzări de care am vorbit.

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola