Berea așa cum o știm astăzi pe bază de hamei, apă, orz și drojdie de bere există de doar 500 de ani, însă recent s-a descoperit că celții erau maeștri în brasarea berii și au fost mult mai creativi când a venit vorba de ingrediente.
O băutură din orz într-un recipient de lemn, gătită cu pietre fierbinți. La final urma rafinarea cu pelin și semințe de morcovi.
Reţetă
Conform g-geschichte, cercetările arheo-botaniștilor de la Universitatea Hohenheim au arătat că aceasta era rețeta berii după model celtic.
“Vă puteți imagina că a fost o muncă titanică, doar nu crede cineva că am găsit bere depozitată în pământ din acea perioadă. În cursul investigației arheologice am descoperit recipiente și încăperi care erau folosite pentru prepararea berii. La foc mic se obținea germinarea compușilor de bază, care s-au prezervat până astăzi. Astfel, am reușit să reconstruim băutura”, a declarat Hans-Peter Stika, de la Institutul de Botanică din Hohenheim.
Gust
Dar ce gust avea berea preparată de celți în urmă cu 2500 de ani?
„Berea celților era afumată și acidă, însă foarte răcoritoare. Credem că o parte din gust provenea de la germinarea orzului la foc deschis, în combinație cu procesul de preparare în sine “, a adăugat Stika.
Procesul de preparare se diferențiază mult de cel de astăzi. Celții foloseau un recipient din lemn și încălzeau fluidul prin adăugare de pietre încinse. “Acest mod de preparare oferea un gust care nu poate fi comparat cu cel de astăzi, însă asta nu înseamnă că berea din antichitate nu avea un gust plăcut”.
„Fabrică de bere”
Această teorie este susținută și de o altă descoperire arheologică în Hochdorf, landul Baden-Wurttemberg, unde s-ar afla cea mai veche “fabrică de bere” de pe teritoriul actual al Germaniei.
“Malțul celților era de calitate înaltă și aceştia erau pricepuți în prepararea ei. Faptul că se forma alcool era totuși o întâmplare fericită. Cele mai multe recipiente erau sterile, dar eficiente. Celții nu știau mare lucru despre drojdia de bere și efectele ei. Întâmplător se formau bacterii care asigurau durabilitatea băuturii“.
În urma malțului găsit, cercetătorii au putut stabili că erau stocate peste 1.000 de litri de bere la acea vreme. „E clar că vorbim de o cantitate mult peste necesarul unei familii la o petrecere la finalul săptămânii. Berea era produsă și stocată pentru ceremonii, ritualuri și festivități speciale“.