Evenimentul Istoric > Articole online > Cele mai vechi toalete publice cu plată au fost introduse în Roma Antică
Articole online

Cele mai vechi toalete publice cu plată au fost introduse în Roma Antică

Cunoaştem destul de puţine lucruri despre Împăratul roman Vespasian. Ştim că era un general foarte competent, care a obţinut victorii decisive în actualul teritoriu al Marii Britanii şi în Iudeea şi ulterior în timpul războiului civil cunoscut sub numele de Anul celor patru împăraţi.

A fost iniţiatorul ambiţioaselor proiecte de construcţie cum ar fi amfiteatrul Flavian, cunoscut mai mult drept Colosseumul roman.

Vespasian mai este cunoscut şi pentru expresia „Pecunia non olet” (Banii n-au miros), scrie history.info.

În vremea lui Vespasian, romanii urinau în recipiente pe care apoi le deversau în şanţuri. Împăratul Nero a introdus chiar o taxă pe colectarea urinei.

Vespasian a reintrodus taxa pe urină, şi, în anul 74 d. Hr., a introdus pisoarele publice, unde „deşeurile” erau colectate şi vândute ca sursă de amoniac, utilizat pentru curăţarea hainelor şi colorarea pielăriei.

Când fiul lui Vespasian, Titus, s-a plâns de caracterul discutabil al taxei, Vespasian i-a întins o monedă şi l-a întrebat dacă e ofensat de mirosul ei. Titus a spus „nu”, aşa că Vespasian a răspuns: „Şi totuşi, provine din urină”.

Această istorioară este la originea expresiei susmenţionate „Banii n-au miros”, „Pecunia non olet”.

Datorită lui Vespasian, taxarea nemiloasă a urinei a scos Imperiul Roman din datorie şi a lăsat un excedent în trezorerie succesorului său, Titus.

Chiar dacă pisoarele publice nu mai sunt de actualitate în Italia, ele sunt cunoscute încă drept „vespasiene”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola