Evenimentul Istoric > Articole online > Un misterios artefact egiptean din Epoca de bronz a fost descoperit în largul coastelor israeliene
Articole online

Un misterios artefact egiptean din Epoca de bronz a fost descoperit în largul coastelor israeliene

Un veterinar israelian, care înota în nordul Israelului în apele Mediteranei într-o dimineaţă, a reperat ceva ce nu se vede de obicei pe fundul mării: nişte hieroglife.

„Le-am văzut, am continuat să înot pe o distanţă de câţiva metri, apoi mi-am dat seama de ceea ce am văzut şi m-am scufundat, pentru a le atinge”, a povestit Rafi Bahalul, citat de cotidianul israelian Haaretz.

„A fost ca şi cum aş fi intrat într-un templu egiptean pe fundul Mediteranei”, a mai spus acesta.

Ceea ce a depistat Bahalul pe fundul mării s-a dovedit a fi o ancoră din piatră, egipteantă, veche de 3.400 de ani, şi încă una destul de neobişnuită.

Ancora purta decoraţiuni elegante, reprezentând imaginea unei foste zeiţe şi scriere hieroglifică. A căzut în nisip, ceea ce a făcut să se păstreze timp de milenii, până când a fost recent dezgropată de curenţi, în urma unei furtuni, mai scrie sursa citată.

Artefactul datând din Epoca de bronz a fost descoperit în apropiere de oraşul israelian Atlit, la sud de Haifa.

Veterinarul a chemat experţi de la Autoritatea pentru Antichităţi, care să examineze descoperirea sa.

Potrivit lui Jacob Sharvit, şeful unităţii de arheologie maritimă a Autorităţii pentru antichităţi din Israel (IAA), acest artefact vine în completarea unei colecţii de ancore din aceeaşi perioadă deja găsite în situl arheologic. „Uneori marea face treaba pentru noi, şi din fericire, un înotător a văzut-o şi ne-a alertat”.  

Piatra a fost recuperată din mare în ianuarie şi este expusă acum într-o expoziţie despre scrierea egipteană la Muzeul Israelului din Ierusalim.

Funcţia ei era destul de banală şi uşor de identificat: era o ancoră tipică, utilizată de nave în timpul Epocii de bronz, care s-a încheiat acum circa 3.200 de ani, explică Shirly Ben-Dor Evian, conservator de arheologie egipteană la acest muzeu.

Aceste ancore aveau formă trapezoidală, cu colţuri rotunjite, cu o gaură în apropierea extremităţii superioare, pentru a fixa o sfoară.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola