Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cele mai fascinante tehnologii de spionaj în timpul Războiului Rece (VIDEO)
Articole online

Cele mai fascinante tehnologii de spionaj în timpul Războiului Rece (VIDEO)

Războiul Rece este considerat „epoca de aur” a spionajului și a gadgeturilor inventive folosite de agenți.

Probabil că cea mai stranie dintre invențiile folosite de spionii americani era Trusa Rectală a CIA.

Majoritatea profanilor ar putea zâmbi la auzul acestei denumiri, însă trusa putea adesea reprezenta diferența dintre viață și moarte.

 

Era o trusă discretă care îi putea ajuta pe agenți să scape în cazul în care erau descoperiți și capturați. În interiorul capsulei se afla un întreg instrumentar, cum ar fi lame de fierăstrău miniaturale sau foarfece concepute să taie sfori. Multe truse includeau și un burghiu, arată un documentar realizat de National Interest.

De asemenea, agenții erau dotați cu mijloace de a-și pune capăt vieții. Acestea erau folosite nu doar din motive de securitate națională, ci și pentru a evita ororile care îi așteptau pe agenții capturați.

Metoda cea mai des întrebuințată – popularizată și de Hollywood – era o măsea falsă în care se afla o capsulă cu cianură. O mușcătură puternică și totul se termina.

Cianura izbăvitoare putea fi ascunsă și într-o pereche de ochelari. Mai exact, în capetele care se pun după ureche. Ducerea acestora la gură pare un gest firesc, în momentele de concentrare.

În ceea ce privește armele, acestea puteau fi ascunse în cele mai variate obiecte. Chiar și un ochi avizat putea fi păcălit, chiar dacă spionul era percheziționat. Cu un gest fulgerător, acesta putea rupe o monedă anume dintre multe alte monede obișnuite pe care le avea în buzunar, scoțând astfel la iveală o lamă de cuțit gata să fie folosită pentru atac.

Cât despre dispozitivele folosite pentru strângerea de informații, două dintre ele erau preferate în mod deosebit de CIA.

Ca orice alt gadget de spionaj, Transmițătorul din Pantof trebuia să treacă neobservat. În interiorul tocului, era ascuns un transmițător cu microfon.

Responsabilii din serviciile secrete puteau asculta tot ce li se spunea diplomaților americani echipați cu pantoful tehnologizat.

O altă metodă des folosită în Războiul Rece era camera video atașată unui porumbel. Funcția sa principală era de a culege imagini aeriene ale unor obiective strategice, greu accesibile spionilor umani.

Registration

Aici iti poti reseta parola