Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai temut pirat cu picior de lemn a fost refuzat de regina Elisabeta
Articole online

Cel mai temut pirat cu picior de lemn a fost refuzat de regina Elisabeta

Una dintre reprezentările cele mai frecvente pentru un pirat este cea în care poartă un picior de lemn.

Modelul a fost consacrat de piratul cel mai cunoscut din literatură, Long John Silver, personaj din Insula Comorii, a lui Robert Louis Stevenson.

Însă, în crearea eroului său, Stevenson s-a inspirat din istorie.

Primul pirat modern cu un picior de lemn a fost François Le Clerc, poreclit chiar „Picior de Lemn”.

Acest corsar francez din secolul al XVI-lea, orifinar din Normandia, era întotdeauna primul din echipajul său care sărea la bordul corăbiilor inamice în timpul unui atac.

Însă acest curaj nebun pe care îl dovedea l-a costat pierderea unui picior și o rană gravă la braț, în timpul luptelor cu englezii la Guernesey, în largul Normandiei, în 1549.

După pierderea unui picior, alții ar fi pus capăt aventurilor și s-ar fi retras la o viață mai liniștită. Nu și Le Clerc.

Dimpotrivă, „Picior de Lemn” și-a extins activitatea, finanțând expedițiile și raidurile altor pirați, dar și preluând comanda a șapte nave de pirați și a trei nave regale.

Într-adevăr, François Le Clerc era un lider înnăscut, temerar, șiret și inteligent, care nu știa ce este frica, își plănuia cu multă minuțiozitate atacurile și reușind să recruteze întotdeauna cei mai buni oameni, care nu dădeau înapoi în încercările dificile.

„Picior de Lemn” și echipajul său au dat atacuri spectaculoase împotriva spaniolilor și a coloniilor lor din Porto Rico, Hispaniola, Cuba, Panama și Insulele Canare.

Valoarea prăzii în urma acestor lovituri a fost estimată la 80.000 de pesos, scrie Quora.

Deși Le Clerc nu a ajuns la fel de celebru precum englezii Barbă Neagră sau Henry Morgan, acțiunile sale temerare i-au adus o reputație care îl făcea foarte temut în Atlantic și în zona Caraibelor, în acea perioadă.

Însă gloria nu a fost de lungă durată: după ce a reușit să nimicească o mare parte a flotei fraceze, întorcându-se împotriva țării sale natale, în 1562-1563, Le Clerc i-a cerut reginei Elisabeta I a Angliei o mare sumă de bani.

Suverana l-a refuzat categoric.

Le Clerc nu și-a alinat niciodată orgoliul rănit grav.

Și-a găsit sfârșitul în preajma insulelor Azore, din largul Portugaliei, în 1563, în timp ce vâna galioane spaniole pline cu aur.

Registration

Aici iti poti reseta parola