Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel mai scund rege britanic a mai fost scurtat și de cap
Articole online

Cel mai scund rege britanic a mai fost scurtat și de cap

Guinness Book of Records îl dă drept cel mai scund rege britanic, suferind în copilărie de o anomalie de creștere.

În aprilie 1640, Carol a convocat din nou Parlamentul, dar această situaţie nu a durat decât până la 5 mai, acelaşi an (Parlamentul cel Scurt). După o înfrângere în Scoţia, suveranul englez a fost obligat pentru a doua oară să convoace Parlamentul (Parlamentul cel Lung) şi să accepte o serie de concesii.

Printre acestea s-au numărat afirmarea prezbiterianismului în Scoţia şi abolirea mai multor dări pe care le aplicase anterior.

Între rege şi Parlament ruptura a devenit iremediabilă.

Carol I s-a retras la Oxford, de unde putea controla efectiv nordul şi vestul regatului. Parlamentul deţinea controlul Londrei.

În perioada 1643-1644, războiul a avut un rezultat incert, dar după victoria de la Naseby, Parlamentul a înclinat balanţa în favoarea sa. Carol a fost capturat de armata scoţiană la Newark şi predat reprezentanţilor Parlamentului (ian. 1647).

La 20 ianuarie 1649, regele a fost adus în faţa unui tribunal. Procesul a durat până la 27 ianuarie acelaşi an. Carol a fost acuzat de trădare împotriva statului.

După decapitarea sa, la 30 ianuarie 1649, Oliver Cromwell, conducătorul taberei parlamentare, a devenit Lord Protector al Angliei.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola