Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Cel mai revoltător comerț făcut de Ceaușescu? Abia după Revoluție s-au aflat dedesubturile afacerii?
Articole online

Cel mai revoltător comerț făcut de Ceaușescu? Abia după Revoluție s-au aflat dedesubturile afacerii?

O depeșă a agenției Associated Press de pe 31 decembrie 1989 anunța, citând un ziar israelian, că statul evreu i-a plătit mii de dolari în numerar lui Nicolae Ceaușescu pentru fiecare evreu român căruia i-a permis să emigreze.

„Ani de zile, Ceaușescu a primit între 5.000 și 7.000 de dolari pentru fiecare viză eliberată evreilor, iar aproximativ 50-60 de milioane de dolari au ajuns în buzunarul dictatorului”, scria Yediot Aharonot, citat de AP.

Oficialii israelieni știau de ani de zile despre această afacere, dar nu au îndrăznit să o dezvăluie sau să facă publice informațiile pe care le aveau de teamă să nu va oprească imigrația din România.

„Toți pașii necesari au fost cușer”

„Interesul nostru a fost protecția evreilor din România și nu ce fel de dictator era Ceaușescu”, a mărturisit ziarului israelian un oficial implicat în tranzacții care a insistat să-i fie protejată identitatea.
Potrivit ziarului, banii dați lui Ceaușescu erau strânși de diverse organizații evreiești.
Șeful Comitetului pentru Imigrare din Knesset de la acea vreme, decembrie 1989, Michael Kliner, le-a declarat jurnaliștilor israelieni că a ajuta la aducerea evreilor români în Israel înseamnă să salveze de vieți și, prin urmare, „toți pașii necesari au fost cușer”. Purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Motti Amichai, declara, însă, că ministerul nu știa de astfel de înțelegeri cu România.

Plățile se făceau cu valiza

La rândul său, ziarul de limbă engleză Jerusalem Post afirma că plățile să făceau în dolari americani. Sumele erau duse în valize pline cu U.S. dolari. Informațiile din presa israeliană erau confirmate și de Washington Post. „Yeshayahu Shaike Dan nu era străin oficialilor români de pe Aeroportul Internațional Otopeni. Primea constant un tratament VIP, trecând rapid prin formalitățile de control al pașapoartelor și se îndrepta spre o limuzină neagră, cu o servietă mare prinsă de mână. Aceasta conținea sute de mii – uneori milioane – de dolari în numerar.
Dan nu era un curier obișnuit. Veteran al comunității de informații israeliene și funcționar public, Dan era trimisul special secret al guvernului israelian la regimul condus de Nicolae Ceaușescu. Misiunea lui ar putea fi definită simplu: cumpărarea de evrei”, notau jurnaliștii americani.

Aproximativ 400.000 de români au imigrat în Israel de la înființarea sa în 1948 și aproximativ 1.500 au imigrat în fiecare an între 1979 și 1989.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola