Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai negru scenariu în criza din Ucraina. Merită jocul cu Apocalipsa?
Articole online

Cel mai negru scenariu în criza din Ucraina. Merită jocul cu Apocalipsa?

Aceste cifre se bazează pe presupunerea că sunt folosite numai arme convenționale. Cu toate acestea, dacă conflictul s-ar extinde dincolo de granițele Ucrainei și NATO s-ar implica în lupte, există riscul unui război major între forțele dotate cu armament nuclear.

Poate degenera criza ucraineană într-un război nuclear? NU e imposibil

Atît rușii, cât și NATO ar începe, desigur, să lupte cu arme convenționale non-nucleare. Dar, ca urmare a progreselor tehnologice și puterii de foc din ultimele decenii, aceste arme au o rază de acțiune și o capacitate de distrugere mult mai mare decât modelele anterioare, permițându-le să lovească ținte importante— baze aeriene, stații radar, centre de comandă, centre logistice și așa mai departe— mult în spatele liniilor frontului.
Pe măsură ce pierderile cresc de ambele părți – dacă una sau alta dintre tabere se află în fața unei înfrângeri iminente – liderii săi s-ar putea simți tentați să-și folosească armele nucleare tactice pentru a preveni o catastrofă. Atât doctrinele militare ale SUA, cât și cele ale Rusiei permit utilizarea armelor nucleare tactice în astfel de circumstanțe.

Arsenalul nuclear al marilor puteri, situația la zi

În ciuda reducerii forțelor nucleare în ultimele decenii, Rusia are încă 1.900 de arme nucleare tactice și 1.600 de arme nucleare strategice desfășurate. De partea cealaltă, în NATO, Franța are 280 de arme nucleare desfășurate, iar Marea Britanie, 120. În plus, Statele Unite au 100 de bombe tactice B-61 dislocate la bazele NATO din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, precum și alte 1.650 de focoase strategice dislocate.

Dacă chiar și o singură armă nucleară de 100 de kilotone ar exploda peste Kremlin, ar putea ucide un sfert de milion de oameni și ar putea răni încă un milion, copleșind complet capacitatea de răspuns la dezastre a capitalei ruse. O singură bombă de 100 de kilotone detonată deasupra Capitoliului SUA ar ucide peste 170.000 de oameni și ar răni aproape 400.000.

Dar este puțin probabil ca o escaladare a conflictului nuclear între Statele Unite și Rusia să implice focoase unice asupra capitalelor lor. Mai degrabă, este mai probabil că ar exista multe arme îndreptate împotriva multor orașe și că multe dintre aceste arme ar fi substanțial mai mari de 100 de kilotone. De exemplu, focoasele 460 SS-18 M6 Satan ale Rusiei au un randament de 500 până la 800 de kilotone. Focosul W88 desfășurat pe submarinele americane Trident are un randament de 455 kilotone.

Apocalipsa nucleară

Un raport din 2002 a arătat că, dacă doar 300 din cele 1.600 de focoase strategice desfășurate ale Rusiei ar fi detonate peste centrele urbane ale SUA, 78 de milioane de oameni ar muri în prima jumătate de oră. În plus, întreaga infrastructură economică a națiunii ar fi distrusă – rețeaua electrică, internetul, sistemul de distribuție a alimentelor, rețeaua de transport și sistemul public de sănătate. Toate lucrurile necesare vieții ar fi imposibil de găsit și, în lunile de după atac, populația ar fi supusă înfometării, radiațiilorși bolilor epidemice. Un atac american asupra Rusiei ar produce o devastare comparabilă. Și dacă NATO ar fi implicată, Canadei și Europa ar avea o soartă similară.

Acestea sunt numai efectele directe ale utilizării pe scară largă a armelor nucleare între NATO și Rusia. Efectele climatice globale ar fi și mai catastrofale. Studii recente au confirmat predicțiile, avansate pentru prima dată în anii 1980, că utilizarea pe scară largă a armelor nucleare ar provoca o răcire globală abruptă și catastrofală. Un război care implică arsenalele desfășurate complet din SUA și Rusia ar putea ridica până la 150 de milioane de tone metrice de funingine în atmosfera superioară, scăzând temperaturile medii în întreaga lume cu până la 18 grade Fahrenheit. În regiunile interioare ale Americii de Nord și Eurasiei, temperaturile ar scădea cu 45 până la 50 de grade, la niveluri nemaivăzute din ultima epocă glaciară, producând o scădere dezastruoasă a producției de alimente și o foamete globală care ar ucide majoritatea umanității. Chiar și un război mai limitat, care implică doar 250 de focoase în intervalul de 100 de kilotone ar putea scădea temperaturile medii globale cu 10 grade, suficient pentru a declanșa o foamete fără precedent în istoria omenirii, care aproape sigur ar aduce sfârșitul civilizației moderne.

Enormitatea riscului inerent jocului actual dintre SUA și Rusia necesită o schimbare fundamentală în relația celor două mari puteri, ca și în relația la fel de tensionată dintre SUA și China, scrie The Nation.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola