Cel mai mare jaf al secolului XX. Fără arme, fără violență, dar cu cina servită la locul faptei

 

Albert Spaggiari a golit seiful sucursalei din Nisa a Société Générale, de unde a luat 60 de milioane de franci, în bani, bonuri de tezaur şi obiecte de valoare. Obiectele furate se aflau în 400 de cutii de valori.

Spaggiari şi complicii săi au fost arestaţi în luna octombrie.

Evadarea

În timpul procesului, el a făcut un plan de evadare: a inventat un document despre care a susţinut că ar fi o probă în proces. Documentul a fost redactat codat, pentru ca descifrarea să ocupe timpul judecătorilor. În timp ce judecătorul Richard Bouaziz era ocupat cu descifrarea documentului, Spaggiari a sărit de pe geam pe capota unei maşini, iar apoi a fugit cu o motocicletă. Se spune că a trimis un cec cu 5.000 de franci proprietarului maşinii a cărei capotă o îndoise.

Prima spargere

Spaggiari s-a născut pe 14 decembrie 1932 în Laragne-Montéglin, în regiunea Hautes-Alpes. Un fost soldat, parașutist, scriitor și fotograf, Albert Spaggiari, sau Bert, a fost implicat şi în mişcarea algeriană antigaullistă OAS şi menţinea legături cu gruparea chiliană DINA.

Se spune că Spaggiari a comis prima spargere pentru a-i cumpăra iubitei sale un diamant. Ulterior a intrat în Legiune, pentru a scăpa de închisoare, şi a luptat în Indochina.

A fost condamnat în absență la închisoare pe viaţă. S-a supus unor intervenţii de chirurgie plastică şi a trăit, se pare, în Argentina, dar a revenit de câteva ori în Franţa.

A dat un interviu jurnalistului Bernard Pivot. Presa a scris că i s-a găsit cadavrul în faţa casei mamei sale, la 10 iunie 1989. Potrivit unimedia.info, a murit de cancer la gât.