Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cel mai mare jaf al secolului XX. Fără arme, fără violență, dar cu cina servită la locul faptei
Articole online

Cel mai mare jaf al secolului XX. Fără arme, fără violență, dar cu cina servită la locul faptei

Albert Spaggiari a golit seiful sucursalei din Nisa a Société Générale, de unde a luat 60 de milioane de franci, în bani, bonuri de tezaur şi obiecte de valoare. Obiectele furate se aflau în 400 de cutii de valori.

În 1976, Spaggiari era patronul unui atelier foto în Nisa. A aflat că pe sub seiful de la Société Générale trecea canalizarea și a început să plănuiască spargerea.

A închiriat o cutie de valori la bancă, în care a pus un ceas cu alarmă. El a pus ceasul să sune noaptea, pentru a afla dacă există în seif senzori acustici sau seismici. De fapt nu exista nici un fel de alarmă care să protejeze seiful, acesta fiind considerat impenetrabil: zidurile erau foarte groase.

Spaggiari a decis să intre în seif săpând pe dedesubt şi a recurs la complici din Marsilia, între care şi unul ce a încercat să îl asasineze pe Charles de Gaulle: Gaby Anglade. Săpăturile din canalizare au durat două luni, iar tunelul avea o lungime de opt metri.

Cina

La 16 iulie 1976, în timpul unui weekend prelungit, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, sau ajuns în seif.

Spaggiari şi oamenii săi au luat cina în seif, mâncând pate şi bând vin. Banda a găsit în cutiile de valori fotografii fără haine ale bogătaşilor locului, pe care le-au pus pe pereţii seifului, pentru a fi văzute de cei care urmau să intre.

Ei au plecat din seif lăsând scris pe pereţi următorul mesaj: “Sans heine, sans violence et sans armes” (“Fără ură, fără violenţă şi fără arme”).

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola