Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai devastator cutremur din istorie s-a produs într-o zi de 23 ianuarie
Articole online

Cel mai devastator cutremur din istorie s-a produs într-o zi de 23 ianuarie

Arhivele istorice deseori marchează evenimentul ca fiind Marele Cutremur Jianjing deoarece a avut loc în timp ce pe tron se afla Împăratul Jiajing, din dinastia Ming, scrie History

Motivul pentru care un număr atât de mare de oameni a pierit în urma acestui seism este faptul că populaţia trăia în case ridicate pe un tip de sol specific, care a cedat.

Casele erau similare unor grote şi s-au prăbuşit din cauza cutremurului, ucigând oamenii aflaţi în interior.

Se apreciază că a fost a treia catastrofă naturală din istorie (prima şi cea de-a doua au fost inundaţiile din China din 1887 şi 1931, care au ucis probabil peste un million de persoane fiecare, scrie history.info).

Prăpăd

Numărul aproximativ al morţior provine din analele locale care au mai notat şi alte 26 de cutremure în regiune.

În aceste documente, descrierea cutremurului de la Jiajing este radical diferită faţă de altele : ele descriu munţi tasaţi, inundaţii, incendii care au durat mai multe zile, un peisaj modificat radical.

Analele estimează că anumite comitate au pierdut circa 60% din populaţie.

Chiar dacă nu putem fi siguri de precizia estimării numărului decedaţilor, Jiajing este considerat drept cutremurul cel mai mortal de până acum, pentru că bilanţul său este mai ridicat decât al oricărui alt dezastru. Cel mai apropiat în termenii victimelor, care s-a înregistrat până acum, este cutremurul urmat de tsunami, în 2004, în Oceanul Indian, soldat cu moartea a circa 230.000 de persoane în Indonezia, Thailanda, Sri Lanka şi India.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola