Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai bun lucru din viața lui Cher și al lui Kaavan. Viața de câine a celui mai singuratic elefant din lume
Articole online

Cel mai bun lucru din viața lui Cher și al lui Kaavan. Viața de câine a celui mai singuratic elefant din lume

Cântăreața americană Cher s-a aflat luni dimineaţă pe pista aeroportului din Siem Reap, al doilea oraş ca mărime din Cambodgia, pentru a-l întâmpina pe Kaavan.

Supranumit „cel mai singuratic elefant din lume”, Kaavan a fost adeseori maltratat în grădina zoologică din Islamabad.

„Cambodgia este fericită să îl primească pe Kaavan. El nu va mai fi cel mai singuratic elefant din lume”, a declarat viceministrul cambodgian pentru Mediu, Neth Pheaktra.

„Ne aşteptăm ca el să se reproducă şi să trăiască alături de alţi elefanţi, pentru a conserva amprenta lui genetică”, a adăugat el.

Kaavan era singurul elefant asiatic din Pakistan. Celelalte exemplare din această ţară, puţin numeroase, erau pahiderme aduse din Africa.

Elefantul asiatic avea un an când a sosit din Sri Lanka, în 1985. Kaavan a fost un cadou oferit Pakistanului de guvernul din Sri Lanka.

Transferul său în Cambodgia este rezultatul unei campanii de mobilizare care a durat mai mulţi ani.

Destinul lui Kaavan, sosit în Pakistan la puţin timp după naşterea sa în 1985 şi devenit un pahiderm obez care a trăit în lanţuri timp de mulţi ani, a evidenţiat atât de bine starea deplorabilă în care se află grădina zoologică din capitala pakistaneză, încât un judecător a ordonat în luna mai ca toate animalele găzduite de acel stabiliment să fie transferate.

În trecut, conducerea grădinii zoologice din Islamabad a negat că animalul ar fi fost maltratat, considerând că acesta aştepta pur şi simplu o nouă parteneră de viaţă, după ce precedenta lui însoţitoare, Saheli, a murit din cauza unei cangrene în 2012.

Însă mai mulţi experţi internaţionali au observat la Kaavan un comportament stereotip – adeseori, elefantul nu făcea altceva decât să îşi mişte capul şi trunchiul dintr-o parte în alta timp de multe ore -, fapt care a alimentat o serie de întrebări legate de sănătatea lui mintală.

Cântăreaţa Cher, care a finanţat jumătate din costurile generate de transferul elefantului, a publicat un mesaj pe Twitter în care a spus că decizia de eliberare a lui Kaavan reprezintă „unul dintre cele mai bune momente” din viaţa ei.

Mai mulţi veterinari şi experţi dintr-o echipă multidisciplinară au pregătit pahidermul pentru această călătorie, un proces complicat din cauza taliei animalului şi a cantităţii de hrană necesare pe durata transferului cu avionul.

Îngrijitorii lui Kaavan au adus la bordul aeronavei 200 de kilograme de hrană, inclusiv banane şi pepeni, pentru ca elefantul să îşi păstreze calmul pe durata călătoriei.

Totodată, elefantul a trebuit să înveţe să intre într-o cuşcă masivă din metal, fabricată special pentru el, pentru o călătorie de şapte ore.

Cuşca în care se afla Kaavan a fost apoi ridicată cu o macara şi amplasată în cala acelui avion de tip cargo, de fabricaţie rusească.

Elefantul a primit şi câteva sedative uşoare.

Cântăreaţa Cher s-a întâlnit săptămâna trecută cu prim-ministrul pakistanez Imran Khan, întrucât a dorit să îi mulţumească în persoană pentru aprobarea acestui transfer.

Organizaţia Vier Pfoten, care a colaborat cu autorităţile din Islamabad, a transferat de asemenea trei lupi şi mai multe maimuţe de la aceeaşi grădină zoologică, unde mai trăiesc în prezent doar două exemplare de urs brun de Himalaya, un cerb şi o maimuţă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola