Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel care a demolat-o pe Fortuna
Articole online

Cel care a demolat-o pe Fortuna

Prăznuit pe 9 aprilie, Sfântul Mucenic Eupsihie s-a născut către jumătatea veacului al III-lea, în Cezareea Capadociei, dintr-o familie de patricieni cu credință în Hristos.

n anul 362, al doilea de domnie al lui Iulian Apostatul, care a urmărit să reinstituie păgânismul în Imperiul Roman și să-i elimine pe „galileeni”, cum îi numea el pe cei care credeau în Hristos, Eupsihie a decis să se căsătorească cu o tânără nobilă, creștină și ea.

Chiar în timpul cununiei, un cortegiu format din păgâni a trecut pe acolo, îndreptându-se spre un templu al zeiței Fortuna, aflat în apropiere.

Eupsihie și alți creștini au mers la templul cu pricina și au dărâmat statuile idolilor și provocând mari stricăciuni.

Auzind Iulian, a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie înrolați în armată și cu toții să plătească taxe exorbitant și să reconstruiască templul pe cheltuiala lor.

Sfântul Eupsihie a fost prins de soldați, legat de un copac și torturat cumplit, prin smulgerea cărnii de pe corp cu cârlige de fier. Apoi i s-a tăiat capul.

Era 9 aprilie 362.

După moartea lui Iulian, un an mai târziu, creștinii din Cezareea au zidit o biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Eupsihie.

Registration

Aici iti poti reseta parola