Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cei trei falși Dmitri din Uglici: Unul dintre cele mai bizare episoade din istoria Rusiei
Articole online

Cei trei falși Dmitri din Uglici: Unul dintre cele mai bizare episoade din istoria Rusiei

Dmitri din Uglici, cunoscut și ca Țareviciul Dmitri sau Dmitri Ivanovici, a fost fiul cel mai mic al primului țar al întregii Rusii, Ivan IV cel Groaznic.

În timp ce rebelilor li s-a spus că urmează să-l salveze pe țar, întrucât polonezii complotaseră să-l omoare pe Dmitri și să preia Rusia, oamenilor angajați li s-a dat de fapt ordin să-l omoare pe țar.

Dmitri a încercat să scape, și-a rupt un picior când a sărit de la o fereastră și a fost împușcat, iar trupul său a fost apoi dezmembrat, ars și cu cenușa sa au tras mai multe salve de tun spre Polonia.

Mojicii credeau că Falsul Dmitri I era un vrăjitor care i să învie din morți. Așa că trebuiau luate toate măsurile de precauție pentru a preveni acest lucru.

Falsul Dmitrii II și III au și mai puțin noroc

Totuși, falsul Dmitri I s-a întors din morți. În 1607, a apărut un alt impostor, care pretindea că este atât Dmitri di Uglici, cât și falsul Dmitri I.

Acest impostor a fost susținut de Tarina Marina, soția poloneză a falsului Dmitri I, și a reușit să adune o armată de peste 30.000 de oameni.

El a reușit să-și stabilească curtea la Tushino, nu departe de Moscova.

În urma acestui fapt, nici Falsul Dmitri al II-lea, nici țarul legitim, Vasile al IV-lea, nu-l putut lovi pe celălalt și existau doi „conducători” în Rusia la acea vreme.

În cele din urmă, Falsul Dmitri al II-lea a încercat să asedieze Moscova. A eșuat când trupele sale poloneze au fost convocate la Smolensk de către Sigismund al III-lea pentru a ajuta la asediul acelui oraș.

După acest eșec, pretendentul a fugit la Kaluga, unde a fost ucis de unul dintre oamenii săi într-o dispută personală, în decembrie 1610.

Dmitri „a înviat din morți” pentru ultima dată în persoana Falsului Dmitri III. Acest Dmitri a câștigat sprijinul cazacilor din est și a fost proclamat țar în 1612.

La doar câteva săptămâni de „domnie” , falsul Dmitri al III-lea a fost capturat, trimis la Moscova și executat.

Acesta a fost sfârșitul paradei celor care pretindeau că sunt tânărul (și mortul) moștenitor al lui Ivan cel Groaznic, iar Dmitri din Uglici a fost lăsat să se odihnească în pace.

 

Foto: Asasinarea Țareviciului Dmitri din Uglici

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola