Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cei trei falși Dmitri din Uglici: Unul dintre cele mai bizare episoade din istoria Rusiei
Articole online

Cei trei falși Dmitri din Uglici: Unul dintre cele mai bizare episoade din istoria Rusiei

Dmitri din Uglici, cunoscut și ca Țareviciul Dmitri sau Dmitri Ivanovici, a fost fiul cel mai mic al primului țar al întregii Rusii, Ivan IV cel Groaznic.

Acesta este cunoscut ca Falsul Dmitri I, a cărui adevărată identitate, chiar și astăzi, rămâne un mister, deși există o variant plauzibilă, dar nedovedită.

Falsul Dmitri I ar fi fost Grigori Otrepiev, fiul unui funționar rural.

După ce a eșuat în toate meseriile încercate, Otrepiev a devenit călugăr și a locuit într-o mănăstire de lângă Moscova.

Atrebuit să fugă, deoarece a provocat nemulțumirea atât a autorităților Bisericii, cât și a statului, când a început să le spună colegilor săi călugări că va deveni într-o zi țar.

Apoi a trăit o vreme printre cazaci și chiar a reușit să-i convingă pe unii dintre ei că este Țareviciul Dmitri.

După aceasta, s-a mutat în Polonia și s-a trezit în slujba lui Adam Wisniowiecki, un prinț polonez.

În cele din urmă, și-a dezvăluit „identitatea” stăpânului său și a fost prezentat regelui polonez, Sigismund al III-lea.

Declinul falsului Dmitri I

Văzând acest lucru ca pe o șansă de a da o lovitură țarului Godunov, Sigismund a decis să îl susțină pe falsul Dmitri I.

Pretendentul a fost susținut și de cazaci și, în cele din urmă, a reușit să cucerească Moscova în iunie 1605, la aproximativ două luni de la moartea lui Godunov.

Deși noul țar a fost inițial popular, el s-a trezit curând cu mari necazuri.

Pe de o parte, prezența a numeroși nobili polonezi și preoți catolici la curtea sa i-a făcut pe supușii ruși să fie neliniștiți.

Pe de altă parte, aliații polonezi ai lui Dmitri începeau să devină nerăbdători atunci când nu existau semne că el își va îndeplini promisiunea, adică trecerea Rusiei de la credința ortodoxă la catolicism.

Astfel, în mai 1606, bărbați înarmați angajați de boieri au condus răzvrătiți la Kremlin.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola