Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cei șapte soți ai frumoasei Elizabeth Taylor
Articole online

Cei șapte soți ai frumoasei Elizabeth Taylor

În februarie 2011, Elizabeth Taylor a fost internată la Spitalul Cedars Sinai din Los Angeles, pentru insuficienţă cardiacă. A murit la 23 martie 2011, în urma unui infarct.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la 27 februarie 1932, la Londra.

În iunie 1939 a venit, împreună cu părinţii, în Statele Unite.

Hedda Hopper, celebră la Hollywood, i-a făcut intrarea lui Liz în lumea filmului la doar nouă ani.

Primul său rol a fost cel din There’s One Born Every Minute (1942).

Pentru rolul din A Place in the Sun (1951) – partener Montgomery Clift – a primit o nominalizare la Oscar. În anul următor, a jucat în Ivanhoe, un mare succes cinematografic.

Primul soţ al actriţei a fost Nicky Hilton, moştenitorul imperiului hotelier ce-i poartă numele.

Cei doi au divorţat după doar nouă luni. În 1952, Taylor se recăsătorea cu actorul Michael Welding, împreună cu care a avut doi copii, dar au divorţat în 1957.

Viaţa personală destul de agitată nu i-a împiedicat ascensiunea în carieră. În 1955, a filmat pentru Giant, în care a jucat cu James Dean.

În anul următor, a jucat alături de Montgomery Clift, în Raintree County, Elizabeth Taylor fiind nominalizată la premiile Oscar.

În 1957, s-a căsătorit cu al treilea soţ, producătorul Mike Todd, împreună cu care a avut o fiică.

Todd a murit într-un accident aviatic, iar în 1959, actriţa s-a căsătorit cu Eddie Fisher.

O nouă nominalizare la Oscar a venit în 1958, pentru rolul Maggie Pollitt, din adaptarea cinematografică a piesei Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperişul fierbinte; 1958), de Tennessee Williams.

În 1959, a jucat într-un alt film de succes, Suddenly, Last Summer 1959. În 1960, juca în „BUtterfield 8”, interpretând rolul Gloriei Wandrous, pentru care a primit primul Oscar din carieră.

În 1963, a jucat în filmul Cleopatra – un rol remarcabil în care o întruchipează pe regina Egiptului.

Pe platourile de filmare, l-a cunoscut pe actorul Richard Burton, care în 1964 a devenit al cincilea soţ al actriţei.

Au jucat împreună în filmele ‘The V.I.P.s’ (1963) şi Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966) – care i-a adus lui Liz Taylor al doilea Oscar din carieră.

Elizabeth Taylor şi Richard Burton au divorţat în 1974, s-au recăsătorit un an mai târziu şi au divorţat din nou, în 1976.

Actriţa s-a căsătorit cu al şaselea soţ, politicianul John Warner, în acelaşi an.

În 1982, a divorţat de Warner, iar în 1988 l-a cunoscut pe cel de-al şaptelea soţ, Larry Fortensky, cu care s-a căsătorit în 1991 şi de care a divorţat în 1996.

Elizabeth Taylor s-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate – diabet, afecţiuni cardiovasculare, pneumonie, infecţii respiratoria.

A fost supusă unor intervenţii chirurgicale pentru proteze la ambele şolduri, pentru extirparea unei tumori pe creier, o intervenţie pe inimă.

În ultimii ani, a fost nevoită să se deplaseze în fotoliu rulant.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola