Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cehii și slovacii fac un pas spre confruntarea NATO-Rusia. Nimeni n-a mai îndrăznit până acum să provoace Rusia
Articole online

Cehii și slovacii fac un pas spre confruntarea NATO-Rusia. Nimeni n-a mai îndrăznit până acum să provoace Rusia

Tancuri pentru Ucraina

E pentru prima dată când o țară membră UE și NATO furnizează tancuri Kievului de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Mai mult, Cehia pare să fi acordat acest ajutor la solicitarea administrației Biden.

The Wall Street Journal notează că eforturile Occidentului de a sprijini militar Ucraina s-ar putea intensifica: „Într-o dezvoltare potențial și mai importantă, atât Republica Cehă, cât și Slovacia vecină, careare graniță cu Ucraina, iau în considerare deschiderea instalațiilor industriale militare pentru a repara și moderniza echipamentul militar ucrainean avariat”.

 

Dacă programul va ajunge la acest punct, ar însemna că țările NATO se vor implica mai profund logistic chiar la granița cu Ucraina, potențial apropiindu-se de o ciocnire directă cu forțele ruse – având în vedere că rușii au avetizat că vor viza transportul de arme vătre Ucraina.

WSJ subliniază această posibilitate subliniind că „campania Rusiei de lovituri cu rachete în toată Ucraina a vizat în special industria de apărare a țării, distrugând instalațiile în care ar putea avea loc astfel de reparații și modernizări – ceva care face ca cooperarea cehă și slovacă să fie deosebit de valoroasă”.

Cât de mare e pericolul escaladării conflictului

Majoritatea țărilor occidentale să transfere arme de genul tancurilor, de teamă că ar duce la deschiderea războiului Rusia-NATO. În ceea ce privește tancurile cehe, „Acestea au fost finanțate de guvernul ceh și de donatori privați cehi care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri susținută de guvern pentru a înarma Ucraina”, notează WSJ în continuare.

Programul are probabil implicarea Washingtonului. Cu câteva zile în urmă, Politico a raportat că „Se pare că guvernul SUA va transfera tancuri de fabricație sovietică pentru a sprijini eforturile de apărare ucrainene împotriva atacurilor rusești continue în estul țării”.

În ultimele zile, administrația Biden a refuzat în mod repetat să comenteze despre implicarea SUA…

Mai mult, „Un oficial guvernamental din Washington a declarat vineri pentru New York Times că decizia administrației președintelui american Joe Biden a venit ca răspuns la solicitările președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy de a sprijini efortul de război al țării sale cu echipamente militare, inclusiv tancuri”, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola