Evenimentul Istoric > Articole online > Ceaușescu, vedetă în alegerile din Ungaria. Premierul Viktor Orbán și rivalul său, comparați cu Geniul Carpaților
Articole online

Ceaușescu, vedetă în alegerile din Ungaria. Premierul Viktor Orbán și rivalul său, comparați cu Geniul Carpaților

Totul a început după ce Organizația de tineret a Fidesz, Fidelitas, l-a comparat pe candidatul nou ales al opoziției pentru funcția de premier, Péter Márki-Zay, cu Nicolae Ceaușescu. Mai exact, Fidelitas a postat o imagine care îi înfățișează pe Márki-Zay și Ceaușescu, cu legenda „turnuri gemene de stânga” (în ciuda faptului că Márki-Zay este cunoscut pentru opiniile sale conservatoare). Baza comparației a fost presupusa asemănare fizică a celor doi.

Viktor Orbán și Ceaușescu, o comparație cu miez

Răspunsul opoziției nu a întârziat. Partidul de opoziție care l-a susținut pe primarul conservator al orașului Hódmezővásárhely după primul tur al primarelor a postat rapid o imagine în care compară Pancho Aréna din Felcsút cu stadionul pe care Ceaușescu l-a construit în orașul său natal Scornicești. Sub fotografie apărea scris „Dictator turnuri gemene”, comparându-l indirect pe premierul Viktor Orbán cu comunistul român.

Paralela se bazează pe faptul că Ceaușescu a construit un stadion modern în satul său natal și, la scurt timp după aceea, echipa de fotbal din Scornicești a ajuns în prima ligă a României. În Ungaria s-a petrecut același lucru, dar într-un regim democratic. Astfel, după ce Fidesz a preluat controlul Ungariei în 2010, în Felcsút, orașul natal al premierului, s-a construit un stadion modern. De asemenea, cu ajutorul banilor veniți de la stat, echipa de fotbal a lui Puskás Akadémia, înființată chiar de Viktor Orbán, a ajuns rapid pe podium în campionatului maghiar de fotbal, scrie Hungary Today.

Cine e Péter Márki-Zay?

Speranța opoziției maghiare, Péter Márki-Zay, nu e deloc pe placul Uniunii Europene. Adversar declarat al „corectitudinii politice”, Péter Márki-Zay spune deliberat „ţigan” în loc de „rom” .

În primăria oraşului său a instalat pentru o vreme un aparat electronic „de numărat imigranţi” menit să demonstreze că Orbán primeşte în ţară mii de refugiaţi, în ciuda promisiunilor. Mai mult, Péter Márki-Zaya afirmat că „jumătate din guvern e formată din homosexuali” şi de aceea întreaga sa politică anti-LGBTQ a lui Orban este de o ipocrizie fără seamăn.

Registration

Aici iti poti reseta parola