În jocul de şah, turnul sau tura se poate deplasa oricâte câmpuri într-o singură direcţie. Sau poate rămâne pe loc, oferind protecţie pieselor din jurul său.
John Oleson, arheolog la Universitatea Victoria, susţine că a descoperit poate cea mai veche piesă de şah din lume, care a rămas îngropată în nisipul de sub un vechi nod de comerţ din Iordania încă din secolul VII.
Figurina rectangulară, cu două protuberanţe în partea de sus asemănătoare unor coarne, a fost excavată în 1991, scrie livescience.com.
Deşi arată diferit faţă de turnurile din jocul de şah din prezent, este aproape identică cu piesele similare din cele mai vechi jocuri de şah cunoscute, când astfel de piese erau simbolizate prin care de luptă trase de cai şi nu de turnurile de apărare ale unui castel.
Popular în lumea islamică
”În textele islamice există referinţe la jocul de şah încă din anul 643, iar acest joc era foarte popular în lumea islamică”, conform prezentării lui Oleson.
”Cum acest joc a fost probabil adus spre vest din India de către neguţători şi diplomaţi, nu este deloc surprinzător că am descoperit această piesă în acest sit (din Iordania)”, de-a lungul unei rute de comerţ foarte folosită în epocă, a mai precizat el în prezentare susţinută săptămâna trecută în cadrul conferinţei anuale a Şcolii Americane de Studii Orientale, desfăşurată la San Diego.
Şahul este un joc despre care se crede că a apărut în India în urmă cu aproximativ 1500 de ani, după care s-a răspândit cu repeziciune spre vest, până în Europa.
Locul în care a fost descoperită
Oleson şi colegii săi au descoperit această piesă în timpul săpăturilor desfăşurate pe situl Humayma, din sudul Iordaniei, aflat pe o rută comercială care lega India de Orientul Mijlociu şi Apropiat.
Humayma a fost un important nod comercial timp de sute de ani iar în sit au fost descoperite structuri şi artefacte ce aparţin mai multor culturi – un fort roman, biserici bizantine, moschei şi câteva morminte în piatră ce datează din secolul I.
Figurina de şah a fost descoperită între ruinele aşezării islamice din secolul VII.
În acea perioadă, conform lui Oleson, la Humayma locuia puternica şi bogata familie Abbasidă, care în cele din urmă avea să răstoarne puterea politică din regiune şi să instaureze o dinastie.