A fost deschisă la 29 decembrie 1970 de Floriano Francesconi, ca „Alla Venezia Trionfante” (Triumfătoarea Veneţie), chiar dacă până la urmă clienţii au botezat-o ”Caffe Florian”, în onoarea proprietarului ei.
Cea mai veche cafenea din lume are trei secole de existenţă, funcţionând de atunci fără întrerupere, arată portalul This-is-Italy.
Caffè Florian este considerată cel mai vechi local din lume dedicat exclusiv servirii cafelei.
De obicei, francezii se laudă pentru acest titlu cu localul parizian Café Le Procope, deschis în 1686, dar acolo este vorba şi despre un restaurant.
Cafeneaua veneţiană adăpostită de bolţile din marginea Pieţei San Marco şi-a limitat oferta la cafea pentru trei sute de ani.
În timp ce vinurile şi cafelele din Orient, Malaysia, Cipru şi Grecia erau servite în interior, istoria îşi vedea de ale ei afară, se arată pe site-ul Caffe Florian.
Ferestrele cafenelei au fost martorele splendorii şi decăderii Serenissimei Republici a Veneţiei şi al secretului conspiraţiilor împotriva domniei franceze şi austriece. Camerele sale elegante au fost folosite pentru a îngriji răniţii în timpul revoltelor din 1848.
De-a lungul vremii aici au intrat figuri celebre precum Casanova, Lord Byron, Percy Bysshe Shelley, Charles Dickens, Ernest Hemingway, Charlie Chaplin şi Andy Warhol, politicieni şi vedete.
În 1720 era singura cafenea care accepta printre clienţi şi femei, explicând astfel interesul artiştilor pentru local.
Casanova a ales acest local drept teren de vânătoare în căutarea sa continuă de companie feminină.
Ideea de a crea o expoziţie de artă a fost evocată la finele anilor 1800 de primarul epocii, Riccardo Selvatico, pentru a aduce un omagiu Regelui Umberto I şi Reginei Margherita.
Prima expoziţie internaţională de artă, care a căpătat imediat un renume mondial sub denumirea de Bienala de la Veneţia, a avut loc în 1895.
La începutul secolului al XX-lea, Caffe Florian a introdus tradiţionalul „cafe-concert” european, cu o orchestră permanentă care continuă şi azi să aducă plăcere considerabilă atmosferei floriene.
Florian este încă o parte vie din viaţa şi tradiţia veneţiană şi un loc de întâlnire pentru oameni.
Cafeneaua găzduieşte evenimente culturale de înaltă ţinută, întâlniri şi discuţii despre artă şi cultură.
În 1920, când a marcat 200 de ani de existenţă, cafeneaua a deschis o nouă cameră decorată în stilul art nouveau.
A doua cea mai veche cafenea din Italia este Caffè Greco, înfiinţată în 1760, la patruzeci de ani după Caffè Florian.
Cea de-a 290-a aniversare a Caffe Florian a fost celebrată cu un eveniment memorabil care a implicat întreaga Piaţă San Marco, cu sute de participanţi.
Şase mari instalaţii video şi un omagiu adus lui Florian pe un ecran mare, un concert de pian al lui Francesco Maccianti, o intervenţie teatrală a lui Silvio Orlando şi o invitaţie personalizată a lui Sergio Pausig au făcut seara de neuitat.