Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai scandaloasă pictură din istorie și misterul modelului care a pozat. Puterea femeilor în lumea bărbaţilor
Articole online

Cea mai scandaloasă pictură din istorie și misterul modelului care a pozat. Puterea femeilor în lumea bărbaţilor

Ulterior, Facebook și un francez al cărui cont a fost suspendat au căzut la o înțelegere, după ce instanța nu a găsit dovezi că motivul suspendării ar fi fost publicarea picturii, dar a declarat vinovată rețeaua de socializare pentru că a închis contul fără să-l anunțe pe deținător.

Printre cei care s-au trezit fără cont de Facebook se numără şi celebrul pictor Mattehew Weinstein, asta după ce și el a publicat o poză cu pictura.

După ce au realizat ce au făcut, cei de la Facebook i-au trimis o scrisoare lui Matthew Weinstein în care îşi cereau scuze pentru greşeala săvârşită şi îl înştiinţau că i-au restituit contul.

„L’Origine du monde”

În 1866, Gustave Courbet (foto) a realizat tabloul, pe care l-a numit „L’Origine du monde” – „Originea lumii” şi care ilustrează un vagin. Asta pentru a demonstra puterea femeilor într-o lume a bărbaţilor.

Halil Șerif Pașa (Khalil Bey), un diplomat otoman, este considerat a fi persoana care a comandat lucrarea, la scurt timp după ce s-a mutat la Paris.

Charles Augustin Sainte-Beuve i l-a prezentat lui Courbet, căruia i-a comandat o pictură pe care să o adăuge la colecția personală de imagini erotice, care include deja Le Bain turc (Baia turcească) de Ingres și o altă pictură de Courbet, Le Sommeil (Somnul), pentru care se presupune că Joanna Hiffernan a fost modelul.

 

Istoricii de artă au speculat de ani de zile că modelul folosit de Courbet pentru L’Origine du monde a fost tot modelul său preferat, Joanna Hiffernan, cunoscut și sub numele de Jo.

Iubitul ei la acel moment era pictorul american James Whistler, un prieten al lui Courbet.

Hiffernan a mai fost modelul unei serii de patru portrete pentru Courbet, denumite La belle Irlandaise (Portret al lui Jo), realizate în 1865-66. Posibilitatea ca ea să fi fost model pentru L’Origine du monde sau ca ea să fi avut o aventură cu Courbet ar putea explica separarea bruscă a lui Courbet de Whistler, imediat după aceea.

Încă două posibile modele

Dovezi documentare leagă pictura de Constance Quéniaux, o fostă dansatoare la Opera din Paris și amantă a diplomatului Halil Șerif Pașa (Khalil Bey), care a comandat pictura.

Constance Quéniaux

Potrivit istoricului Claude Schopp și președintelui Bibliotecii Naționale Franceze Sylvie Aubenas, dovada se regăsește în corespondența dintre Alexandre Dumas fiul și George Sand.

Un alt potențial model este Marie-Anne Detourbay, care a fost și ea amanta lui Halil Șerif Pașa.

Marie-Anne Detourbay

Pictorul moare în exil

Gustave Courbet (n. Jean Désiré Gustave Courbet, 10 iunie 1819, Ornans/Franche-Comté – d. 31 decembrie 1877, La Tour-de-Peilz/Elveția) a fost pictorul care a condus mișcarea artistică a realismului în pictura franceză din secolul al XIX-lea.

Într-unele din operele sale exprimă un naturalism violent, ca în tabloul intitulat Originea Lumii, 1866, scrie Wikipedia.

Angajat în evenimentele politice ale timpului său, a fost ales în conducerea Comunei din Paris din anul 1871.

După înăbușirea Comunei, Courbet este arestat și acuzat că ar fi inițiat dărâmarea Coloanei Vêndome. Este condamnat la șase luni de închisoare. După eliberare, emigrează în Elveția, stabilindu-se în localitatea La Tour-de-Peilz de pe malul lacului Geneva.

Courbet nu se mai întoarce în Franța niciodată. Încearcă, fără succes, să-și salveze bunurile și tablourile, care sunt risipite treptat, fiind vândute pe prețuri derizorii.

În tot cursul anului 1877 starea sănătății lui Courbet se deteriorează continuu.

Moare la 31 decembrie, răpus de o boală de inimă și de ficat, boală de care suferea încă din 1873.

Registration

Aici iti poti reseta parola