Cea mai mare greșeală făcută de Nicolae Ceaușescu. Fragmente din discursul pierdut al dictatorului

 

Pe 14 aprilie 1989, Nicolae Ceaușescu anunța că a plătit integral datoria externă a României. Politica de restricții severe din 1980 până în acel moment era explicată prin nevoia de valută. Din acel moment ar fi trebuit să urmeze o îmbunătățire a vieții românilor. În câteva fraze, Ceaușescu a tăiat speranța. E bine să ne reamintim asta chiar azi, pe 26 ianuarie, când se împlinesc 102 ani de la nașterea sa.

Despre ”bunăstarea populației” se vorbește doar prin prin prisma ”fondurilor de dezvoltare”, a unui iluzoriu 70% din produse alocate consumului. 

A fost o mare greșeală a lui Ceaușescu, pentru că vântul schimbării din Est însemna nu numai o speranță de libertate dar și una pentru un trai mai bun, pe care deja îl vedeam la țări vecine sau ”surori”, Iugoslavia, RDG, Cehoslovacia și chiar URSS.

În locul concesiilor așteptate de toată suflarea, el propune o creștere a conștiinței socialiste! Asta probabil a fost cea mai mare greșeală a sa, credința că învățământul de partid va crește protecția împotriva valului de curaj căpătat de toate populațiile din Blocul Estic.

Iată fragmentul:

Răspunsul populației l-a primit în decembrie 1989. 

Sursa foto deschidere: Fototeca online a comunismului românesc.