Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai mare gafă din istoria Premiilor Oscar
Articole online

Cea mai mare gafă din istoria Premiilor Oscar

De parcă nu a fost suficientă gafa din 2017, gala din 2020 a ţinut morţiş să rivalizeze la acest capitol.

Cea mai mare gafă din istoria Premiilor Oscar a fost considerată cea din 2017, când marele premiu a fost anunțat greșit.

Mulţumiri pentru un trofeu care nu era al lor

Warren Beatty şi Faye Dunaway, cei care anunţau câştigătorul la categoria „Cel mai bun film”, au primit un plic greșit și au declarat câștigător filmul “La La Land”. Pelicula laureată era de fapt „Moonlight”.

De aceea, actorii şi producătorii peliculei “La La Land”, care erau deja pe scenă şi mulţumeau pentru un trofeu care, de fapt nu era al lor, au fost nevoiţi să părăsească scena.

Compania de audit și consultanță PwC, care de 83 de ani, se ocupa de numărarea voturilor la Oscar, şi-a asumat responsabilitatea pentru cea mai mare gafă din istoria Premiilor Oscar.

După episodul din 2017, oficialii Academiei de film au anunțat că firma de consultanță PwC va continua să lucreze pentru Oscaruri, în ciuda gafei de proporţii.

Lista de la Twitter

Şi totuşi, cum spuneam, o problemă care a avut loc cu câteva zile în urmă rivalizează cu celebra eroare de la Premiile Oscar din 2017.

Pe contul de Twitter al Academiei de arte şi ştiinţe ale cinematografiei de la Hollywood a fost postată o listă cu presupuşii câştigători ai premiilor Oscar care se vor decerna la 9 februarie, scrie La Vanguardia.

Contul Academiei de film americane (AMPAS), organizatoarea galelor Oscar, are nici mai mult, nici mai puţin de 3,4 milioane de urmăritori (follweri)!

În controversata postare apărută sub numele „Oscars Prediction Experience”, căreia site-ul de specialitate Deadline i-a făcut o poză înainte de a fi ştearsă, premiul Oscar pentru cel mai bun film îi revine filmului sud-coreean „Parasite”, Sam Mendes este câştigător la categoria cel mai bun regizor pentru filmul „1917”, în timp ce Joaquin Phoenix şi Renee Zellweger sunt câştigători la categoriile cel mai bun actor pentru „Joker” şi, respectiv, cea mai bună actriţă pentru „Judy”.

Aplicaţie

Academia a ţinut totuşi să precizeze că este vorba de o aplicaţie pe care utilizatorii de Twitter o pot folosi pentru a-şi înscrie propriile preferinţe.

Lista apărută luni sub numele „Oscars Prediction Experience” a provocat o amplă dezbatere pe Twitter, astfel încât Academia a postat un alt mesaj pentru a clarifica situaţia.

„Invităm fanii Twitter să-şi împărtăşească predicţiile pentru Oscar. Mulţi dintre voi au făcut deja acest lucru! O mică problemă apărută pe Twitter a făcut ca unele din aceste predicţii să apară pe site-ul nostru (…) Greşeala a fost remediată. Vom dezvălui alegerile noastre duminică”, se mai arată în mesaj.

Adevărul este însă că luni încă nu se încheiaseră voturile membrilor Academiei, astfel încât nu se puteau cunoaşte încă viitorii câştigători.

„Joker” cu 11 nominalizări porneşte ca favorit la Oscarul pentru cel mai bun film la gala care se va desfăşura duminică seara la Dolby Theatre din Los Angeles, alături de alţi candidaţi, precum „The Irishman”, „One Upon a Time… in Hollywood” şi „1917” cu câte 10 nominalizări pentru fiecare.

Dacă ar fi să dăm crezare listei publicate din „greşeală” marele câştigător al celei de-a 92-a ediţii a fi sud-coreeanul „Parasite”, cu patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun film într-o limbă străină, în timp ce Brad Pitt ar fi în sfârşit recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor secundar, pentru rolul său din „One Upon a Time… in Hollywood”.

Istoria premiilor

Primele premii ale Academiei Americane de Film, care ulterior au fost numite „Oscar” (1931), au fost acordate la 16 mai 1929.

Desfăşurată anual, gala premiilor Oscar este organizată de Academia Americană de Film, o organizaţie profesională onorifică, alcătuită  din peste 6.000 de artişti şi tehnicieni din lumea cinematografiei.

Primul preşedinte al Academiei a fost Douglas Fairbanks Sr., urmat la conducerea organizaţiei, de personalităţi din lumea filmului precum Frank Capra, Bette Davis sau Jean Hersholt.

Prima ediţie

Prima ediţie a premiilor Oscar a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt şi a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks şi de regizorul William C. de Mille.

La categoria cel mai bun film a fost desemnat câştigător ”Wings”, în regia lui William A. Wellman, iar cel mai bun regizor de comedie a fost desemnat Lewis Milestone, cu filmul ”Two Arabian Knights”.

Distincţia pentru cel mai bun regizor de dramă i-a revenit lui Frank Borzage, cu pelicula ”Seventh Heaven”, iar cea pentru cea mai bună imagine, lui Karl Struss, cu filmul ”Aurora/Sunrise”.

Emil Jannings a fost câştigătorul categoriei cel mai bun actor, pentru rolul generalului Dolgorucki/Grand Duke Sergius Alexander din filmul ”The Last Command”, iar Janet Gaynor a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă, cu rolul Diane din pelicula ”Seventh Heaven”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit lui Ben Hecht, cu filmul ”Underworld”, iar cel pentru cel mai bun scenariu adaptat lui Benjamin Glazer, cu filmul ”Seventh Heaven”.

Începuturi

La început, numele câştigătorilor erau cunoscute înaintea galei, lista premianţilor fiind dată presei în avans.

În 1941, s-a adoptat sistemul plicului închis, aplicat şi astăzi, pentru ca numele câştigătorului să fie aflat doar în seara galei.

Ceremonia Oscarurilor a fost difuzată pentru prima oară la radio în 1930 şi a fost televizată pentru prima oară în 1953, iar color, în 1966.

Este cea mai veche ceremonie de acordare de recompense pentru actul artistic, dar şi de divertisment din lume, şi este acum televizată în lumea întreagă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola