Ceremonia acordării Premiilor Oscar a fost transmisă la radio prima oară, în 1930

 

Premiile Oscar au ajuns la cea de-a 92-a gală în acest an.

Pe lista nominalizărilor în această ediție se află și un român. Mihai Mălaimare Jr este directorul de imagine al producţiei ”Jojo Rabbit”, care a primit două nominalizări la categoriile ”design de producţie” şi ”montaj de film”.

Primele premii ale Academiei Americane de Film, care ulterior au fost numite „Oscar” (1931), au fost acordate la 16 mai 1929.

Desfăşurată anual, gala premiilor Oscar este organizată de Academia Americană de Film, o organizaţie profesională onorifică, alcătuită  din peste 6.000 de artişti şi tehnicieni din lumea cinematografiei.

Primul preşedinte al Academiei a fost Douglas Fairbanks Sr., urmat la conducerea organizaţiei, de personalităţi din lumea filmului precum Frank Capra, Bette Davis sau Jean Hersholt.

Prima ediţie

Prima ediţie a premiilor Oscar a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt şi a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks şi de regizorul William C. de Mille.

La categoria cel mai bun film a fost desemnat câştigător ”Wings”, în regia lui William A. Wellman, iar cel mai bun regizor de comedie a fost desemnat Lewis Milestone, cu filmul ”Two Arabian Knights”.

Distincţia pentru cel mai bun regizor de dramă i-a revenit lui Frank Borzage, cu pelicula ”Seventh Heaven”, iar cea pentru cea mai bună imagine, lui Karl Struss, cu filmul ”Aurora/Sunrise”.

Emil Jannings a fost câştigătorul categoriei cel mai bun actor, pentru rolul generalului Dolgorucki/Grand Duke Sergius Alexander din filmul ”The Last Command”, iar Janet Gaynor a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă, cu rolul Diane din pelicula ”Seventh Heaven”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit lui Ben Hecht, cu filmul ”Underworld”, iar cel pentru cel mai bun scenariu adaptat lui Benjamin Glazer, cu filmul ”Seventh Heaven”.

Începuturi

La început, numele câştigătorilor erau cunoscute înaintea galei, lista premianţilor fiind dată presei în avans.

În 1941, s-a adoptat sistemul plicului închis, aplicat şi astăzi, pentru ca numele câştigătorului să fie aflat doar în seara galei.

Ceremonia Oscarurilor a fost difuzată pentru prima oară la radio în 1930 şi a fost televizată pentru prima oară în 1953, iar color, în 1966.

Este cea mai veche ceremonie de acordare de recompense pentru actul artistic, dar şi de divertisment din lume, şi este acum televizată în lumea întreagă.

Cele mai importante categorii

Cele mai importante categorii ale premiilor sunt: cel mai bun film, cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriţă într-un rol principal, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun film animat, cel mai bun regizor, cel mai bun film străin.

De obicei, se fac câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie.

În timp ce, în cazul anumitor categorii, comitetul de nominalizare este alcătuit exclusiv din specialişti (spre exemplu, propunerile pentru cea mai bună regie pot fi făcute doar de regizori), pentru alte categorii, cum ar fi pentru cel mai bun film străin, nominalizările sunt făcute de comisii mai largi, alcătuite din membri aparţinând unor domenii diferite.

Statueta

Statueta care se înmânează câştigătorilor reprezintă un soldat cu o sabie care stă pe o rolă de film cu patru cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii.

Mult râvnita statuetă a Oscarurilor nu măsoară decât 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor ’20, în urma creării Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer.

Concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley, statueta este făcută dintr-un aliaj de cupru şi cositor aurit şi a fost fabricată la întreprinderea R.S. Owens din Chicago.

Valoarea sa este estimată la aproximativ 18.000 de dolari.

Legenda

Legenda spune că numele Oscar se datorează unei secretare a Academiei.

Acesteia i s-a părut că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar, şi a botezat-o cu acelaşi nume. Din 1931 numele a fost preluat de un jurnalist şi aşa a şi rămas.

La baza statuetei este gravat un număr şi o plăcuţă care avertizează: ”Statueta nu poate fi vândută, transmisă sau transferată (…) fără a fi în prealabil oferită Academiei”.

În 1993, statueta cu care a fost premiată actriţa Joan Crawford pentru rolul său din ”Mildred Pierce” a fost achiziţionată prin licitaţie de către un colecţionar anonim, la suma de 68.500 de dolari.

În 2000, au dispărut 55 de statuete cu două săptămâni înainte de ceremonia de decernare a premiilor. Dintre acestea, 52 au fost găsite într-un container de gunoi.

Printre recordurile înregistrate de-a lungul istoriei Oscarurilor se numără: cele mai multe nominalizări (64), obţinute de Walt Disney, dintre care a câştigat 26 de statuete; cea mai mică laureată a fost Shirley Temple, la 6 ani; singurele filme care au primit premiile pentru toate cele cinci categorii importante (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu) au fost ”It Happened One Night” (1934), ”One Flew Over The Cuckoo’s Nest” (1975) şi ”The Silence of the Lambs” (1991); trei filme au câştigat câte 11 premii Oscar: ”Ben-Hur” (1959), ”Titanic” (1997) şi ”The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003). De altfel, cel din urmă este singurul film care a câştigat toate categoriile la care a fost nominalizat.