Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cea mai mare bătălie din Epoca Bronzului
Articole online

Cea mai mare bătălie din Epoca Bronzului

În urmă cu aproximativ 3200 de ani, două armate s-au ciocnit pe un râu lângă Marea Baltică.

Toate artefactele, datate cu radiocarbon, sunt din jurul anului 1250 î.e.n., sugerând că provin dintr-o singură bătălie din epoca bronzului european.

După o serie de săpături între 2009 și 2015, cercetătorii au început să înțeleagă bătălia și implicațiile sale uimitoare pentru societatea din epoca bronzului.

De-a lungul unei porțiuni de 3 kilometri a râului Tollense, arheologii de la Mecklenburg-Vorpommern Department of Historic Conservation (MVDHP) și Universitatea din Greifswald (UG) au dezgropat bastoane din lemn, vârfuri de lance din bronz și vârfuri de săgeată din silex și bronz. De asemenea, au găsit oase în număr extraordinar de mare: rămășițele a cel puțin cinci cai și a mai mult de 100 de oameni.

„Dacă ipoteza noastră este corectă, că toate descoperirile aparțin aceluiași eveniment, avem de-a face cu un conflict de o scară până acum complet necunoscută la nord de Alpi”, spune Thomas Terberger, arheolog la Patrimoniul Cultural din Hanovra, citat de sciencemag.org.

„Nu este nimic cu care să comparăm”. Poate fi chiar prima dovadă directă – cu arme și războinici împreună – a unei bătălii de o asemnea dimensiune oriunde în lumea antică.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola