Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cea mai faimoasă poveste de dragoste de la Hollywood
Articole online

Cea mai faimoasă poveste de dragoste de la Hollywood

Pe 23 martie 2011, la vârsta de 79 de ani murea actrița Elizabeth Taylor, una dintre cele mai mari legende ale Hollywoodului. A jucat în peste 50 de filme și a obținut două premii Oscar.

Actrița a dat vina pe un accident de mașină.

De-a lungul producției tumultoase la Cleopatra, povestea de iubire a continuat, la fel și interesul pe care îl stârnea în rândul opiniei publice.

Demolatoare de căsătorii

Taylor nu era doar un star de renume mondial, dar avea și faima de „demolatoare” de familii. Ea fusese cea care a pus capăt căsătoriei dintre Debbie Reynolds și Eddie Fisher.

Relația lui Taylor cu Fischer a început printr-un necaz: după moartea celui de-al treilea soț al lui Taylor, Mike Todd, într-un accident de avion, ea și prietenul său, Fisher, s-au apropiat.

Fisher a devenit în cele din urmă al patrulea său soț, însă acum el realiza că mariajul lor a ajuns la final și că îi era imposibil să se opună vulcanului care era relația dintre Taylor și Burton.

Și Burton a chinuit-o pe soția sa, Sybil, la numeroase infidelități. În timpul relației sale cu Taylor, Sybil a așteptat ca soțul să se întoarcă la ea, după consumarea capriciului.

Însă Burton a realizat că nu era vorba de un capriciu și că devenise dependent de Taylor. Dependența era reciprocă. Taylor luase o supradoză de medicamente, când acesta o amenințase că o părăsește.

Ulterior, Elizabeth va declara:

„Am încercat amândoi să rezistăm. Căsătoria mea cu Eddie se încheiase, însă nu doream să facem nimic care să o rănească pe Sybil.”

A durat ceva vreme până când lucrurile dintre ei s-au oficializat, însă, la nouă zile după divorțul lui Taylor de Fisher, ea și Burton s-au căsătorit la Montreal, pe 15 martie 1964.

Familia lor amestecată includea o fiică adoptată de Taylor în timpul celui de-al treilea mariaj și doi fii din a doua ei căsătorie. Burton avea două fiice cu Sybil.

Însă, în loc să eșueze într-o casnică banalitate, căsătoria lor a continuat să captiveze opinia publică.

Scandal, alcool și pietre scumpe

Așa cum remarca Burton, „dintr-un motiv oarecare, lumea a fost întotdeauna amuzată de cei doi maniaci care eram”.

Împreună, Burton și Taylor au petrecut și au băut. Aveau case în lumea întreagă și călătoreau peste tot, rezervau apartamente luxoase la hoteluri.

Au achiziționat opere de artă valoroase, un iaht, un avion privat și limuzine scumpe.

Burton, care afirma în 1971: „O iubesc pe Elizabeth până aproape de idolatrie”, i-a cumpărat adesea bijuterii fabuloase. Cele mai scumpe au fost diamantul Taylor-Burton de 69 de carate, perla La Peregrina de 50 de carate și diamantul Krupp de 33 de carate.

Cum familia Krupp fabricase arme pentru germani în cel de-Al Doilea Război Mondial, Taylor a declarat:

„Mi s-a părut întotdeauna ceva poetic să fie purtat de o mică evreică ca mine”.

Stilul de viață al celor doi era scump, însă și-l puteau permite grație carierelor lor de actori de mare succes.

Când a început legătura dintre ei, Taylor era deja un mare star, în vreme ce Burton câștigase respectul pentru rolurile sale de pe scenă.

Povestea de dragoste cu Elizabeth i-a ridicat cota și la Hollywood, iar aceasta i-a dat sfaturi utile privind jocul pe un platou de filmare, diferit de cel de la teatru.

În afara proiectelor separate, au figurat împreună în 11 filme, deținând rolurile principale.

Interesul public pentru cei doi a ajutat ca și filmele nu tocmai reușite să se vândă totuși foarte bine.

Însă criticii au apreciat în mod deosebit munca lor în adaptarea din 1966 a piesei lui Edward Albee, „Cui îi e frică de Virginia Wolf?”, care i-a adus lui Taylor al doilea Oscar, și în adaptarea din 1967 după Shakespeare, „Îmblânzirea scorpiei”.

Taylor și Burton au deținut rolurile principale și într-un film de televiziune, „Divorce His, Divorce Hers”, din 1973. Titlul s-a dovedit premonitoriu.

De-a lungul întregului lor mariaj s-au bătut, ceea ce le-a atras denumirea de „Battling Burtons”. Conflictele pe fondul consumului de alcool au devenit atât de grave încât au divorțat în 1974.

Cuplul s-a împăcat și s-a recăsătorit în Botswana, în 1975, însă a doua căsătorie s-a terminat după mai puțin de un an.

Iubire dincolo de moarte

Taylor a declarat:

„Am avut o căsătorie bună. Ceva rău s-a petrecut, însă rămânem în continuare buni prieteni. Știu că am făcut tot ce a fost în puterea mea pentru ca mariajul să dureze.”

Burton părea să fi înțeles de ce vremurile împreună se încheiaseră:

„Elizabeth și cu mine trăiam pe marginea unui vulcan de pasiune. Nu sunt un om cu care este ușor să fii căsătorit și să trăiești. Am avut cam de două ori pe an explozii violente la adresa lui Elizabeth. Și ea exploda. Era minunat. Însă s-ar fi putut sfârși cu o crimă…”

Deși amândoi au început noi legături separate (în 1976, Burton s-a însurat cu Susan Hunt, în timp ce Taylor a trăit cu politicianul de Virginia John Warner), relația lor a continuat.

Vorbeau adesea la telefon și au fost împreună la cea de a 50-a aniversare a lui, în 1982.

„Elizabeth și cu mine nu ne vom mai recăsători”, le-a spus Burton ziariștilor, după ce a condus-o acasă în acea seară. „Ea se poate căsători cu altcineva, și eu la fel, însă vom fi mereu atrași unul de altul.”

În 1983, Taylor și Burton au apărut împreună în piesa lui Noel Coward, „Private Lives”, despre un cuplu divorțat care se reunește în luna de miere, pe care fiecare o petrecea cu alt soț.

Fascinația publicului pentru cei doi actori continua să fie uriașă, astfel că biletele se vindeau foarte bine. Totuși criticile erau foarte proaste, iar Taylor a ratat mai multe spectacole din cauza unor probleme de sănătate.

În cursul unei astfel de perioade de întrerupere, Burton s-a căsătorit cu a patra sa soție, Sally Hay.

Pe 5 august 1984, o hemoragie cerebrală a pus capăt vieții lui Richard Burton, în somn, la vârsta de 58 de ani, la casa lui din Elveția.

Taylor nu a asistat la funeraliile din Țara Galilor, deoarece văduva lui Burton a făcut un scandal monstru. Ea participase însă la o slujbă la Londra, iar toată atenția se concentrase asupra sa.

În anul morții lui, Taylor a mers și a lăsat un trandafir pe mormântul lui, de Crăciun.

Ea a declarat că Burton i-a trimis o ultimă scrisoare cu puțin timp înainte să moară (deși văduva lui a negat). Potrivit lui Taylor, Burton și-ar fi exprimat dorința de a se întoarce la ea.

Așa cum avea să declare pentru revista Vogue, „eram încă îndrăgostită nebunește de el în ziua în care a murit. Cred că și el continua să mă iubească”.

Acea ultimă scrisoare de la Burton a fost îngropată împreună cu Taylor, la moartea acesteia, în 2011.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola