Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Teribila Doamnă Chiajna a condus armate și a țesut intrigi teribile
Articole online

Teribila Doamnă Chiajna a condus armate și a țesut intrigi teribile

Doamna Chiajna, pentru că despre ea este vorba, a fost fiica lui Petru Rares, soția lui Mircea Ciobanu, voievod al Țării Românești și mama lui Petru Vodă cel Tânar. E singura Doamnă din istoria Țărilor Române care a condus vreodată o armată pe câmpul de luptă.

Cea mai „bărbată” dintre doamnele Țării Românești

Chiajna s-a născut în Polonia, probabil în anul 1525, pe când Petru Rareș se afla în pribegie. La botez a primit numele Ana-Despina. Chiajna nu reprezintă altceva decât o „traducere” în slavă a numelui Despina.
Pe când era foarte tânără s-a căsătorit cu Mircea Ciobanul, unul dintre cei mai mari ucigași de boieri din istoria romînilor. Atâția au tăiat Mircea Ciobanul, cât și doamna Chiajna, mai apoi, încât multor familii li s-a stins numele.
Mircea Ciobanul a murit tânăr și a lăsat-o pe Doamna Chiajna cu șapte copii în grija. Văduva i-a apărat ca o fiară. Deși întâiul născut. Petru, avea numai 11 ani, îl urcă pe tron sub tutela ei.
Nori de furtună se adunau, însă, împotriva familiei Chiajnei. Boierii care fugiseră în Transilvania să scape de moarte au simțit că a venit ceasul răzbunării. Au adunat oaste și au pornit împotriva nevârstnicului voievod. Chiajna, care se teme de o trădare, ia ea însăși comanda oștii domnești și le iese în întâmpinare. Pierde lupta de la Românesti, dar biruie la Șerbănești. Bătălia decisivă s-a dat la Boianu, unde oastea Doamnei Chiajna, ajutată de turci, iese iarăși biruitoare. Pe 24 octombrie 1559 vine confirmarea de domnie de la Poartă pentru Petru cel Tânăr. Din cîte se pare, domnia fiului a costat-o pe Chiajna o sumă amețitoare- 210 000 de galbeni.

Intrigile Doamnei Chiajna, date peste cap de o copilă

Ca să întărească domnia, Chiajma le cedre turcilor doi tineri fanarioți pentru fiicele ei. Turcii îi aleg pe Stamatie Paleologu, un grec tânăr și chipeș. dar și pe bătrânul Cantacuzino. Cu complicitatea unor boieri, fata promisă bătrâmului fuge cu Radu Socol, un boier tânăr pe care îl iubea. Deși Doamna Chiajna îi taie pe boierii care au ajutat tânăra pereche, scandalul de la Stambul a fost imens și, chiar dacă Doamna Chiajna a plătit din nou sume imense, fanarioții au continuat să-i poarte sâmbetele.
Mici cu însurătoarea lui Petru voda cel Tânar mu a avut mai mult noroc. Deși vodă avea numai 16 ani. Chiajna i-a găsit o mireasă, pe Elena, fiica unui apropiat al voievodului din Transilvania. Nunta are loc la Sibiu, în august 1563. După cinci luni, tânăra soție naște o fetiță voinică. Chiajna nu poate accepta așa ceva, sigură că nu e copilul lui Petru, o trimite pe Elena înapoi la Sibiu cu tot cu zestre.

Feciorii sunt siliți să se turcească, iar fata intră în haremul Sultanului

Pentru fata ei Dobra, Chiajna visează la scaunul Moldovei. Vrea să i-o dea de soție aventuierului grec Ioan Iacob Eraclid (Despot Vodă ) care a devenit domn cu sprijinul polonezilor și al si habsburgilor.
Deși se fixează data pentru nuntă, aranjamentul cade când Chiajna află, prin spionii ei, că grecul are în plan să-și pună fratele adoptiv pe tronul Basarabilor. Tot răul e spre bine. Despot vodă e ucis de boierii moldoveni, iar pe tronul Moldovei ajunge Alexandru Lăpușneanu, care e soțul Ruxandrei, sora după tată a Chiajnei. Vremurile liniștite se încheie, însă brusc în primavara lui 1568, cînd urzelile Cantacuzinilor la Înalta Poartă dau rezultat.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola