Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce se ascunde în spatele revoluției colorate care îi dă bătăi de cap lui Putin? Rolul serviciilor secrete
Articole online

Ce se ascunde în spatele revoluției colorate care îi dă bătăi de cap lui Putin? Rolul serviciilor secrete

Presa rusă a găsit vinovatul din spatele mișcărilor și insurecției armate din Kazahstan. Potrivit Pravda, serviciile speciale ale Marii Britanii și ale Statelor Unite se află în spatele wahhabiților care luptă pentru puterea în Kazahstan.
Declarațiile îi aparțin expertului Alexei Leonkov, care spune că implicarea anglo-americanilor este dovedită de faptul că cele două țări s-au declarat împotriva operațiunii CSTO din Kazahstan.

 

 

Cu toate acestea, diplomatul șef al UE Josep Borrell a declarat în timpul unei vizite la Kiev că introducerea trupelor CSTO în Kazahstan „evocă amintiri despre situații care ar trebui evitate”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe , Jane Psaki, a declarat că SUA au întrebări cu privire la legalitatea cererii Kazahstanului de a desfășura forțe CSTO în țară.

„Monitorim îndeaproape rapoartele conform cărora Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și-a trimis forțele sale colective de menținere a păcii în Kazahstan. Avem întrebări cu privire la natura acestei cereri [Kazahstan], dacă a fost o invitație legitimă sau nu. Știm asta”, a spus Psaki.

În ceea ce privește situația din teren, Leonkov spune că rebelii din Alma-Ata atacă forțele de securitate și folosesc personalul militar capturat ca scut uman. Mai mult, cadavre decapitate ale polițiștilor au fost găsite pe stradă.
Expertul militar Alexei Leonkov spune că printre rebeli se află „o mulțime de mercenari care duc o adevărată luptă armată”.

„Trag în reprezentanți ai legii și ordinii. Sunt deja numeroase victime. Și sunt chiar victime găsite cu capul tăiat. Acest lucru sugerează că în rândurile acestor revoltăți există radicali, wahhabiți, fie că este vorba de Al-Qaeda sau de talibani”.

Expertul a subliniat că în spatele acestor teroriști „există legături care duc la serviciile de informații ale unor state cunoscute, precum Marea Britanie, Statele Unite și alte țări NATO”.
„Nu merită să luăm ceea ce s-a întâmplat exact ca pe un eveniment spontan: au crescut prețurile la gaze – oamenii au ieșit în stradă. Belarus – acestea sunt tot felul de „revoluții de culoare” pe care le-am văzut în ultimul deceniu. Acum este 2022. Dar toate „revoluțiile de culoare” au avut un anumit scenariu. Cred că tot felul de aceste scenarii vor fi testate în Kazahstan „, a spus el. Pravda.Ru Alexey Leonkov.

Pe 6 ianuarie, autoritățile kazahe au anunțat că o operațiune antiteroristă este în plină desfășurare în Alma-Ata. Cu o zi înainte, președintele Kassym-Jomart Tokayev a apelat la CSTO cu o cerere de a ajuta la desfășurarea operațiunii antiteroriste. CSTO a luat decizia de a trimite un contingent în Kazahstan pentru a asigura siguranța infrastructurii, a declarat Leonid Kalashnikov , președintele comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI .
Unitățile avansate ale contingentului CSTO au început deja să îndeplinească sarcini în Kazahstan, transmite secretariatul organizației.
Ministerul rus de Externe consideră ceea ce se întâmplă în Kazahstan drept „o încercare, inspirată din exterior, de a submina securitatea și integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate antrenate și organizate”.

Protestele au început după ce prețul gazului a crescut de la 60 la 120 tenge și a acoperit 14 orașe în câteva zile. Protestatarii au cerut o reducere la 50 de tenge pe litru. Au reușit acest lucru, întrucât guvernul și-a dat demisia, scrie Pravda.

Care e adevărul pe care presa rusă îl ascunde?

Că sunt sau nu serviciile secrete anglo-americane în spatele acestei acțiuni e discutabil. Oricum, rușii nu par să fie în măsură să-și susțină acuzațiile cu dovezi concrete. Mai curând răbdarea populație față de „comerțul” cu Rusia a ajuns la capăt după ultimele scumpiri. Federaţia Rusă, de la interesele privind importul de resurse energetice ieftine – cumpără gaz şi în transformă în combustibil pentru autovehicule pe care îl vând apoi de pe poziții monopoliste în Kazahstan. Nu poate fi trecută de asemenea cu vederea nici nemulțumirea cu privire la regimul oligarhic din Kazahstan care este singurul beneficiar al bexploatării bogățiilor țării.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola