Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ce s-a întâmplat cu echipajul navei Mary Celeste?
Articole online

Ce s-a întâmplat cu echipajul navei Mary Celeste?

navă

Ce s-a întâmplat cu echipajul navei Mary Celeste?

La 7 noiembrie, nava Mary Celeste a plecat din portul New York cu destinația Genova, Italia, având la bord căpitanul Benjamin S. Briggs, soția și fiica sa de doi ani, un echipaj de opt persoane și o încărcătură de aproximativ 1.700 de barili de alcool. După ce nava Dei Gratia a reperat nava pe 4 decembrie, căpitanul Morehouse și oamenii săi au urcat la bord și au găsit-o abandonată, cu pânzele ușor avariate, cu câțiva metri de apă în cală, iar barca de salvare și instrumentele de navigație lipseau. Cu toate acestea, nava era în stare bună, încărcătura intactă, iar la bordul ei se aflau rezerve de hrană și apă.

Ultima însemnare din jurnalul de bord al căpitanului arată că Mary Celeste se afla la nouă zile și la 500 de mile distanță de locul în care nava a fost găsită de către Dei Gratia. Aparent, Mary Celeste a plutit în derivă spre Genova, pe cursul prevăzut, timp de 11 zile, fără ca nimeni să se afle la cârmă pentru a o ghida. Căpitanul Briggs, familia sa și echipajul navei nu au fost găsiți niciodată, iar motivul abandonării navei Mary Celeste nu a fost niciodată stabilit.

Mary Celeste a avut un trecut întunecat

Botezată inițial Amazon, a primit un nou nume după o serie de incidente (inclusiv boala și moartea subită a primului său căpitan și o coliziune cu o altă navă în Canalul Mânecii). Mary Celeste a navigat sub diferiți proprietari timp de 12 ani înainte ca ultimul său căpitan să o eșueze în mod deliberat în Haiti, în cadrul unei tentative de fraudă de asigurare.

În 2001, scriitorul de romane Clive Cussler a pretins că a găsit epava lui Mary Celeste, dar analiza ulterioară a lemnelor recuperate de pe nava găsită de el a arătat că lemnul era încă „viu” la cel puțin un deceniu după ce Mary Celeste s-a scufundat.

Între timp, unul dintre cele mai faimoase mistere maritime din istorie dăinuie: De ce un căpitan experimentat precum Briggs sau marinarii săi ar fi abandonat o navă perfect funcțională? De-a lungul anilor, teoriile au variat de la răzvrătire și atac al piraților până la atacul unei caracatițe gigantice sau al unui monstru marin, în timp ce cei cu vederi mai științifice au propus o explozie cauzată de aburii de la cele 1.700 de butoaie de alcool brut din cala navei.

Sir Arthur Conan Doyle a intervenit chiar și cu o povestire publicată în 1884, în care locuitorii vasului fantomă au căzut victime ale unui fost sclav care căuta răzbunare. În ceea ce privește un aspect mai puțin sensibilizat, o investigație prezentată în documentarul din 2007 „The True Story of the Mary Celeste” nu a putut oferi nicio concluzie definitivă, dar a sugerat un scenariu în care un cronometru defect, marea agitată și o pompă de la bord înfundată l-ar fi putut determina pe Briggs să ordone abandonarea navei la scurt timp după ce a văzut pământul la 25 noiembrie 1872.

Potrivit ultimei înregistrări din jurnalul de bord al navei, făcută în acea dimineață, Mary Celeste se afla în vizorul insulei Santa Maria din Azore, la aproximativ 500 de mile de locul unde Dei Gratia avea să o găsească nouă zile mai târziu.

Registration

Aici iti poti reseta parola