Evenimentul Istoric > Articole online > Ce riscă România în cazul unui conflict Rusia-NATO. Avertismentul unui expert rus
Articole online

Ce riscă România în cazul unui conflict Rusia-NATO. Avertismentul unui expert rus

Trukhachev nu a precizat ce orașe de la Marea Neagră ar putea fi vizate de o potențială ofensivă rusă, dar numeroși analiști internaționali au avertizat că Moscova ar putea încerca să ocupe Odessa, cel mai mare port al Ucrainei și insula Șerpilor. Insula care a aparținut pe vremuri României, ar permite Kremlinului să blocheze traficul naval spre porturile ucrainene și să supravegheze mai bine bazele americane din România.

Rușii se tem să nu piardă Kaliningradul

Deși expertul rus a încercat să prezinte pierderea ca fiind relativ nesemnificativă, Kaliningradul, o enclavă rusă situată între Polonia și Lituania, are un rol strategic deosebit de important pentru Rusia, permițându-i să-și extindă umbrela Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) asupra unor porțiuni întinse din Marea Baltică și Polonia.
Mai mult, Rusia a instalat aici și arme ofensive, inclusiv rachete balistice ce pot fi echipate cu ogive nucleare (Iskander) sau rachete de croazieră cu rază medie de acțiune Novator 9M729 (SSC-8), care pot viza ținte de pe întreg continentul european, inclusiv principalele baze americane din Europa, situate în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania.

Rusia ar putea căștiga „Riga și Tallinn, precum și câteva orașe de la Marea Neagră” 

„Dacă presupunem că va fi un război, polonezii vor invada cu siguranță atât regiunea Kaliningrad, cât și Belarusul. Există cu siguranță acest risc. Dar, în timp ce pierde Kaliningradul, Rusia ar putea ocupa Riga și Tallinn, precum și câteva orașe de la Marea Neagră sau în apropiere”, a afirmat Trukhachev, lăsând să se înțeleagă că rușii ar ieși în câștig.

Afirmațiile expertului rus vin ca reacție la un material video intitulat „Ar putea UE să salveze țările baltice de armata rusă”, publicat pe canalul de Youtube Binkov’s Battlegrounds. Concluzia materialului video este că un eventual război ruso-european în zona baltică se va încheia cu un schimb de teritorii, iar această perspectivă descurajează orice tentativă a Rusiei de a invada țărilor baltice.

La rândul său, Paul Goble de la Jamestown Foundation, afirmă că afirmațiile lui Trukhachev sugerează că apărarea Kaliningradului, fost teritoriu german, este o problemă esențială în rândul analiștilor de politică externă și securitate din capitala Rusiei. Mai mult, potrivit lui Goble , exercițiile militare Zapad 2021 au evidențiat acest risc la adresa enclavei expuse – aspect care ar putea să determine Moscova să renunțe, cel puțin temporar, la o politică mai agresivă în țările baltice, scrie umbrela-strategică. ro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola