Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce ne mai așteaptă? Prețurile cresc în SUA într-un ritm fără precedent
Articole online

Ce ne mai așteaptă? Prețurile cresc în SUA într-un ritm fără precedent

Se apropie o criză economică mondială?

Veștile îngrijorătoare vin din SUA, care se confruntă cu o creștere a prețurilor de consum cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii.

Potrivit indicelui prețurilor de consum publicat de Biroul de Statistică a Muncii, indicele a crescut cu 6,2% în octombrie față de un an în urmă. Această creștere a fost la cel mai rapid ritm din 1990, stârnind temeri că ar putea avea loc o prăbușire globală.

În septembrie, nivelurile indicilor au fost de 5,4 la sută, înainte de a crește la 6,2 la sută în octombrie.
Chiriile și alte costuri legate de locuință au crescut constant în ultimele luni, în timp ce în alte sectoare aceste creșteri s-au mai domolit.

Conducerea Rezervei Federale a SUA spune că e gata să ia măsuri

Înalți oficiali ai Rezervei Federale – inclusiv președintele Jay Powell și vicepreședintele Richard Clarida–au susținut că aceste prețuri de consum vor reveni la normal pe măsură ce piața muncii se va adapta în urma pandemiei.

Mai mult, Powell și Clarida au spus că situația este monitorizată, iar banca centrală este gata să folosească orice mijloace pentru a preveni o înrăutățire a situației.

Și în Marea Britanie sunt probleme

Situația din SUA nu este singulară. Oficiul pentru Responsabilitate bugetară din Marea Britanie (OBR) a anunțat că Marea Britanie ar putea avea nevoie să plătească în plus 5,4 miliarde de lire sterline ca dobândă la datorie anul viitor.

OBR avertizează că dacă inflația din Regatul Unit rămâne așa cum esteîn acest moment, atunci contribuabilii ar trebui să plătească 39,9 miliarde de lire sterline pentru a acoperi costul datoriei țării.

Economistul Paul Mortimer-Lee a declarat pentru The Guardian: „O diminuare a veniturilor reale pentru lucrători și cei care beneficiază de venitul universal va încetini creșterea economică anul viitor, efectele negative asupra consumului fiind compensate de economii mai mici, scrie ziarul britanic Daily Express.

Registration

Aici iti poti reseta parola