Evenimentul Istoric > Articole online > Ce n-au reușit comuniștii! Paul Goma a fost răpus de coronavirus
Articole online

Ce n-au reușit comuniștii! Paul Goma a fost răpus de coronavirus

Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus. Dizidentul care a salvat onoarea poporului român în timpul urgiei comuniste avea 84 de ani.

În februarie 1977, Paul Goma redactează celebra scrisoare adresată Domnului Nicolae Ceaușescu, Palatul Regal, București și Scrisoarea deschisă adresată participanţilor la Conferinţa de la Belgrad (pe care o semnează împreună cu alte șapte persoane, soția lui printre ele) în care protestează pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute în Constituția RSR.

Îl caută, ca să o contrasemneze, „mulți cetățeni – niciunul scriitor. Primul – de altfel și ultimul: Ion Negoițescu, îl va contacta abia în 3 martie”.

Se naște astfel ceea ce istoria va reține cu numele „Mișcarea Paul Goma”.

La 1 aprilie, Paul Goma este arestat.

În octombrie 1977, constatând că în „condițiile noi nu mai poate avea vreo legătură cu exteriorul – nici cu interiorul” – Paul Goma se decide să accepte invitația PEN Club de a călători în Occident.

La 20 noiembrie 1977, Paul Goma cu soția și fiul lor pleacă, pentru totdeauna, din România. Sosiți cu pașapoarte turistice la Paris, cer imediat azil politic.

Între 1981 și 1990, Securitatea a pus la cale mai multe atentate împotriva lui Paul Goma, printre ele, celebra “L’Affaire Tanase-Goma”, din 1982 (vezi volumul Soldatul câinelui), recunoscute public chiar de Ion Iliescu cu prilejul decorării postului Europa liberă (în cel de-al doilea mandat al său).

În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele și nu a fost decorat niciodată.

Registration

Aici iti poti reseta parola