Evenimentul Istoric > Articole online > Ce mai face nebunul care l-a împușcat pe președintele Reagan în 30 martie 1981
Articole online

Ce mai face nebunul care l-a împușcat pe președintele Reagan în 30 martie 1981

Hinckley făcuse o obsesie erotică legată de actriţa Jodie Foster şi o criză de identitate în urma căreia se credea personajul jucat de Robert De Niro în filmul Taxi Driver.

Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi o puternică hemoragie internă, plus o altă rană în braţul drept, dar s-a recuperate repede. Nimeni nu a fost ucis în atentat, dar James Brady, secretarul de presă de pe lângă Casa Albă, împușcat în cap, a rămas paralizat.

Agentul Serviciului Secret Timothy McCarthy a fost împușcat în coste, iar polițistul districtului Columbia, Thomas Delahanty, a fost împușcat în gât.

După ce a tras focurile, Hinckley a fost pus la zid, iar președintele Reagan, care părea că nu știa că a fost împușcat, a fost transferat în limuzina sa de un agent al Serviciului Secret și repezit la spital.

Trăiește în Virginia

Hinckley, apropiat familiei vicepreşedintelui George Bush, a fost declarat nevinovat pentru că nu avea discernământ, fiind diagnosticat cu depresie şi psihoză și internat într-un ospiciu.

A fost eliberat după 35 de ani, la vârstă de 61 de ani, și s-a mutat cu mama lui într-un cartier rezidenţial din Williamsburg, statul Virginia.

În august 1999, i s-au permis excursii de o zi supravegheate în afara spitalului și mai târziu i s-a permis să-și viziteze părinții o dată pe săptămână nesupravegheat.

Serviciul Secret l-a monitorizat în timpul acestor ieșiri.

În 2016, i s-a acordat o eliberare condiționată pentru a se muta cu mama sa.

În 2018, un judecător a decis că se poate deplasa pe o distanță de 75 km de Williamsburg, cu condiția să se întâlnească în mod regulat cu psihiatrul și asistentul său social, printre alte condiții.

Registration

Aici iti poti reseta parola