Evenimentul Istoric > Articole online > Ce mai face nebunul care l-a împușcat pe președintele Reagan în 30 martie 1981
Articole online

Ce mai face nebunul care l-a împușcat pe președintele Reagan în 30 martie 1981

Preşedintele SUA Ronald Reagan a fost împuşcat în piept pe 30 martie 1981 de John Hinckley Jr., în timp ce părăsea Hilton Hotel din Washington.

Hinckley făcuse o obsesie erotică legată de actriţa Jodie Foster şi o criză de identitate în urma căreia se credea personajul jucat de Robert De Niro în filmul Taxi Driver.

Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi o puternică hemoragie internă, plus o altă rană în braţul drept, dar s-a recuperate repede. Nimeni nu a fost ucis în atentat, dar James Brady, secretarul de presă de pe lângă Casa Albă, împușcat în cap, a rămas paralizat.

Agentul Serviciului Secret Timothy McCarthy a fost împușcat în coste, iar polițistul districtului Columbia, Thomas Delahanty, a fost împușcat în gât.

După ce a tras focurile, Hinckley a fost pus la zid, iar președintele Reagan, care părea că nu știa că a fost împușcat, a fost transferat în limuzina sa de un agent al Serviciului Secret și repezit la spital.

Trăiește în Virginia

Hinckley, apropiat familiei vicepreşedintelui George Bush, a fost declarat nevinovat pentru că nu avea discernământ, fiind diagnosticat cu depresie şi psihoză și internat într-un ospiciu.

A fost eliberat după 35 de ani, la vârstă de 61 de ani, și s-a mutat cu mama lui într-un cartier rezidenţial din Williamsburg, statul Virginia.

În august 1999, i s-au permis excursii de o zi supravegheate în afara spitalului și mai târziu i s-a permis să-și viziteze părinții o dată pe săptămână nesupravegheat.

Serviciul Secret l-a monitorizat în timpul acestor ieșiri.

În 2016, i s-a acordat o eliberare condiționată pentru a se muta cu mama sa.

În 2018, un judecător a decis că se poate deplasa pe o distanță de 75 km de Williamsburg, cu condiția să se întâlnească în mod regulat cu psihiatrul și asistentul său social, printre alte condiții.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA