Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Vai și amar de șalvarii turcilor. Occidentalizarea forțată în maniera Atatürk
Articole online

Vai și amar de șalvarii turcilor. Occidentalizarea forțată în maniera Atatürk

Lege împotriva șalvarilor

„Din punct de vedere tehnic, într-o anumită zonă a Turciei, și astăzi este încă interzisă purtarea pantalonilor, portul popular al locuitorilor zonei rurale a Turciei. Când fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, a implementat vaste reforme culturale și de stat pentru a diminua influențele orientale în Turcia , fesul (pălăria din Fez), muzica turcească și șalvarii largi, comozi și practici au fost abandonați de mulți dintre rezidenții zonei urbane a țării”, scrie ziarul turc Daily Sabah.
Ziariștii turci vorbesc desigur despre orașul Çukurova din Adana, o zonă care s-a remarcat prin insistența de a continua să poarte șalvari în ciuda presiunilor stăpânirii, așa încât acest articol de îmbrăcăminte a trebuit să fie interzis în 1935 de guvernatorul provinciei Adana.

Obsesia occidentalizării forțate

În timpul revoluției culturale a lui Atatürk, acești pantaloni cu talie largă și strânși pe glezne, au fost considerați percepuți ca o abatere de la modernitate.
Obsesia de a dicta oamenilor cum să se îmbrace a bîntuit mințile conducătorilor turci și în vremea Imperiului Otoman. Evident, nu s-au luat măsuri împotriva purtătorilor de șalvari, dar au fost stabilite legi vestimentare prin care anumite culori și modele erau rezervate oamenilor cu funcție înalte și profesii respectate. Aceste legi au fost ulterior eradicate în timpul erei Tanzimat (1839-1876),când s-au făcut eforturi de a asigura egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii și diminuarea diferențele socio-economice.

O scurtă istorie a fesului otoman

A existat, însă, în această perioadă de progres, un obiect de îmbrăcăminte care îi distingea pe militari și pe funcționarii civili și religioși ai statului. E vorba de fes, pălăria cilindrică de culoare roșie cu vârf plat și ciucure pe care ați văzut-o în filmele românești dedicate Războiului de Independență. Din 1829, această pălărie a fost impusă tuturor celor care serveau statul și a devenit un simbol al Imperiului Otoman în secolul al XIX-lea.
Perioada de glorie a fesului a luat sfârșit brusc în perioada lui Atatürk. În 1925, fesul a fost interzis total și s-a trecut la încurajarea purtării de pălării cu boruri, a pantalonilor și cămășilor cu nasturi în stil occidental.
Mai mult, reformele extreme implementate în încercarea de a forța modernizarea și occidentalizarea au inclus introducerea sistemului metric și a calendarului lunar, precum și a numelor de familie. Mai mult s-a decis și tranziția spre caracterele latine.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola