Fiul cineastului și al actriței Mia Farrow, Ronan Farrow, a fost cel care a condus răscoala împotriva tatălui său, pe care îl acuză că a abuzat-o pe sora sa, Dylan, în copilărie.
Justiția americană l-a exonerat însă pe Allen de orice vinovăție. Acest lucru nu a fost suficient pentru Ronan Farrow, lider al mișcării feministe #MeToo, care s-a opus feroce și apariției cărții de Memorii, care poartă titlul Apropos of Nothing.
Editura Hachette, care anunțase inițial că o tipărește, a renunțat, după o mișcare de protest a unei părți a angajaților săi.
Arcade și-a asumat riscul de a asculta și partea cealaltă în acest scandal.
„În această perioadă stranie, în care adevărul este prea adesea respins ca «fake news», noi, în calitate de editori, preferăm să dăm cuvântul unui artist respectat, în loc să ne înclinăm în fața celor care sunt hotărâți să îi închidă gura”, a declarat editoarea Jeannette Seaver.
Dar ce conțin aceste Memorii atât de controversate? Corespondenta de la Washington a ziarului francez Le Point le-a citit. Reproducem în cele ce urmează o parte a impresiilor de lectură ale sale.
Sub titlul Apropo de nimic, sunt în realitate două cărți.
Prima parte este varianta tipărită a atmosferei fericite și nostalgice din filmele Radio Days sau din Trandafirul roșu din Cairo. Allen descrie copilăria sa din Brooklin, cu câteva anecdote foarte amuzante despre mama sa, care semăna fizic cu Groucho Marx (!), despre tatăl său, un mic escroc simpatic cu mâna largă, despre verișoara Rita, care îl ducea să vadă filme „cu finaluri miraculoase”, despre pasiunea sa pentru jazz și clarinet.
De mic, Woody a fost un „naufragiat al vieții”, un angoasat, un chinuit. „Unii văd jumătatea goală a paharului, alții văd jumătatea plină… Eu văd coșciugul pe jumătate plin”, scrie el.
Regizorul povestește și lunga perioadă a începuturilor sale ca autor comic pentru emisiunile de televiziune, spectacolele în cluburi, aventurile sale cu numeroase frumuseți, printre care Diane Keaton, pe care o numește „steaua mea polară”.
Evocă bineînțeles și filmele sale – cam prea succint, crede corespondenta Le Point – spunând că i-a făcut plăcere să lucreze cu Scarlett Johansson, „un star de cinema înnăscut” și „radioactivă sexual”; Marion Cotillard, o „mare actriță”, singura care a plâns în timpul turnării „fără să pot înțelege de ce”, dar care era „superbă”; Carla Bruni (soția președintelui Nicolas Sarkozy), căreia, în timpul unui dineu la Palatul Elysée, i-a propus să joace într-un film al său, ceea ce aceasta a și făcut după ce și-a consultat soțul.