Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Ce a văzut Don Ignacio Aguirre la București în primăvara lui 1801
Articole online

Ce a văzut Don Ignacio Aguirre la București în primăvara lui 1801

După o ședere de aproape un an în Germania, la Bremen și Hamburg, în 1796 a îndeplinit funcția de ministru plenipotențiar ad interim la Veneția, de unde a plecat apoi la Berlin și Hamburg.

Ignacio María Corral y Aguirre a revenit apoi în Spania, unde a fost numit ministru de război, la 8 decembrie 1797, funcție pe care a ocupat-o pentru o scurtă perioadă, dorind să revină în diplomație ca ambasador la Berlin. 

Schimbările survenite după încheierea păcii dintre Spania și Franța din 1796 și formarea celei de-a doua coaliții împotriva lui Napoleon au determinat însă o nouă schimbare în cariera lui Ignacio María Corral y Aguirre, care a fost numit consilier de stat și trimis ministru plenipotențiar al Spaniei în Imperiul Otoman, la 13 martie 1801.

În această calitate, Ignacio María Corral y Aguirre a trecut prin București, documentele diplomatice emise cu acest prilej fiind identificate și publicate în 1947 de istoricul, filologul și diplomatul Valeriu Papahagi (1905-1983), de origine aromână, cel care a predat limba română la Universitatea din Madrid între anii 1940-1946.

Sosit la Viena în vara anului 1800, Ignacio María Corral y Aguirre a întreținut corespondență și s-a întâlnit atât cu reprezentantul diplomatic otoman din capitala austriacă dar și cu domnitorul Țării Românești, fanariotul Alexandru Moruzi (1750-1816), pe parcursul pregătirii și realizării călătoriei spre Constantinopol.

Primirea firmanului sultanului Selim al III-lea (1761-1808, suveran între 1789-1807), prin care își exprima acordul pentru numirea reprezentantului diplomatic spaniol, dar și călătoria propriu-zisă s-au desfășurat cu mare întârziere din cauza condițiilor deosebite, determinate de răscoala pașei din Vidin, Osman Pazvantoğlu (1758-1807), despre care Ignacio María Corral y Aguirre a informat în rapoartele sale trimise de la Viena și de la București. În plus, din 1799 Spania se afla în război cu Imperiul Țarist.

FOTO: Procesiune regală în fața reședinței din Stockholm a lui Don Ignacio María de Corral y Aguirre, ambasadorul Spaniei în Suedia și confidentul Regelui Gustav III, tablou de Louis-Jean Desprez, circa 1788-1793

Sursa: Arhivele Diplomatice ale MAE

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola