Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Ce a pățit omul care l-a înfruntat pe Ceaușescu în timpul congresului. Varianta lui Serghei Mizil
Articole online

Ce a pățit omul care l-a înfruntat pe Ceaușescu în timpul congresului. Varianta lui Serghei Mizil

„Eu nu-l votez pe Ceaușescu.” Asta s-a auzit de la tribună, în 1979, în timpul celui de-al XII-lea congres al Partidului Comunist Român, unde Constantin Pîrvulescu, unul dintre fondatorii partidului a cerut cuvântul intempestiv.

„Tovarășul Ceaușescu și-a permis ca să pregătească încă dinainte de congres și în tot timpul congresului ca să fie reales secretar general al partidului. Este fără precedent în istoria partidului nostru și în istoria partidelor comuniste. Ceaușescu se sustrage controlului partidului.”, a spus atunci liderul comunist. Pentru moment, sala a înghețat la cele auzite, întrucât nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l atace pe „cel mai iubit fiu al poporului”. Un agitator a trezit audiența din șoc și a strigat către Pîrvulescu aflat la tribună: „Nu e corect! Ceaușescu reales la al XII-lea congres!”, urmat fiind de un cor de mii de voci ale oamenilor care strigau și aplaudau în sincron. Deloc surprins de reacția sălii, Constantin Pîrvulescu a continuat.

Serghei Mizil: „Pîrvulescu a stat la Snagov lângă mine.”

„Aici sunt echipe speciale de agitatori, începând din față și până-n spate. Tovarăși, eu nu votez ca să aleg pe Ceaușescu în conducerea partidului.”, a încheiat Pîrvulescu, în vuietul dezaprobator al Sălii Palatului.

Prima revanșă s-a concretizat după câteva minute. Nicolae Ceaușescu i-a dat replica colegului său de partid pe care l-a făcut trădător, iar un an mai târziu l-a exclus din partid. Neoficial, însă, un asemenea gest l-ar fi putut aduce în pușcărie. Nu a fost cazul. Vecinul său de la Snagov a fost nimeni altul decât Serghei Mizil, care a povestit în cadrul podcastului EVZ Capital Istoria Secretă ce i s-a întâmplat contestatarului lui Ceaușescu.

„Pârvulescu (n.r. Constantin Pîrvulescu, fondator al Partidului Comunist Român) pe care-l dați toți că s-a ridicat în fața lui Ceaușescu, ăla a stat toată viața la Snagov în vilă lângă mine, nu i-a luat nimeni nicio vilă, nu i-a făcut nimeni nimic.”

Ba mai mult, în martie 1989, la 10 ani de la acest incident, Constantin Pîrvulescu a fost unul din semnatarii scrisorii celor 6, o scrisoare trimisă la BBC și Europa Liberă, prin care era criticat regimul lui Nicolae Ceaușescu, alături de Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Coneliu Mănescu, Grigore Răceanu și Silviu Brucan.

Aventurile lui Serghei Mizil în România comunistă pot fi urmărite în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” realizat de Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare săptămână. Aici puteți urmări episodul integral: https://www.youtube.com/watch?v=5qr5fiI2Pzg&t=2136s.

Registration

Aici iti poti reseta parola