Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Caz incredibil în 1961. Securiștii care omoară în bătaie un om nevinovat sunt trimiși în justiție
Articole online

Caz incredibil în 1961. Securiștii care omoară în bătaie un om nevinovat sunt trimiși în justiție

Nota Securitate 1961
foto: captură Cartea Albă a Securității

O notă publicată în Cartea Albă a Securității scoate la iveală un caz incredibil. Petrecut în 1961. O prezentăm în totalitate pentru că are caracter de unicitate. 

“Ministerul Afacerilor Interne Direcția Secretariat Nr. 12/055 666 29 septembrie 1961

Către Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Cadre

În cursul lunilor iunie și iulie a.c., Direcția Regională M.A.I. Suceava a arestat un grup de indivizi, printre care și pe numitul Chicoș Nicu, în etate de 40 ani, salariat C.F.R. în stația Iacobeni (Vatra Dornei), fiind suspect că desfășoară activitate contrarevoluționară în cadrul unei organizații subversive.

Sus-numitul, fiind anchetat în zilele de 17, 18 și 26 iulie și nerecunoscând învinuirile ce i s-au adus, a fost bătut grav de către ofițerii Benea Toader, Ionuță Aurelian, Feraru Ioan, Mocanu Petre și Ivancu Dumitru, toți din cadrul Secției anchete a Direcției regionale M.A.I. Suceava.

În urma loviturilor primite, arestatul Chicoș Nicu, care era bolnav de ulcer și hipertensiune, a căzut în nesimțire și, fiind transportat la spital, a decedat. În concluziile raportului expertiză medico-juridică, s-a arătat că moartea a fost violentă și se datorește șocului traumatic declanșat de multiple lovituri aplicate cu corpuri dure.

În urma cercetărilor efectuate de Serviciul Inspecții, a rezultat că învinuirile ce au fost aduse decedatului nu se confirmau, iar unii dintre martorii aduși de ofițerii de anchetă sus au fost constrânși și bătuți pentru a da declarații false împotriva acestuia. Urmează ca întreaga problemă să fie prezentată de Direcția VIII, care va decide măsurile ce se impun.

În legătură cu acest caz, tovarășul vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministrul afacerilor interne a ordonat următoarele:

1. Înaintarea în justiție a locotenentului major Benea Toader și căpitanului Ionuță Aurelian, pentru delictul prevăzut și penalizat de art. 475 cod penal;

2. Scoaterea din cadrele M.A.I. a căpitanului Ivancu Dumitru, având în vedere că a avut și alte numeroase abateri;

3. Retrogradarea locotenentului major Mocanu Petre la gradul de locotenent și a locotenentului Feraru Ioan la gradul de sublocotenent și sancționarea lor cu cât 20 de zile arest la garnizoană;

4. Avertizarea locotenent-colonelului Munteanu Nicolae, șeful Direcției regionale M.A.I. Suceava, pentru controlul slab exercitat asupra Secției de anchete penale.

Vă facem cunoscut că măsurile ordonate de tovarășul ministru au fost comunicate numai direcției dumneavoastră și Direcției a VIII-a. Urmază să luați măsurile corespunzătoare în ce privește ofițerii în cauză. ”

Registration

Aici iti poti reseta parola