Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Câți dușmani ai poporului a identificat regimul Putin în Rusia
Articole online

Câți dușmani ai poporului a identificat regimul Putin în Rusia

Lista neagră include acum 72 de jurnalişti şi organizații media. Peste 80% dintre ei au fost adăugaţi în ultimele zece luni, după ce această desemnare a putut fi aplicată şi în cazul indivizilor.

Autorităţile ruse au declarat miercuri un ONG cunoscut şi 22 de persoane drept „agenţi ai străinătăţii”, o clasificare controversată sinonimă cu constrângeri importante şi pe care Kremlinul o utilizează tot mai mult împotriva vocilor critice.

Ministerul rus al Justiţiei a publicat această listă pe site-ul său de internet.

În Rusia, organizaţiile sau personalităţile desemnate „agenţi ai străinătăţii” trebuie să se înregistreze la autorităţi, să efectueze lungi demersuri administrative şi să indice cu claritate acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv în tweet-uri.

Potrivit regimului Putin, această listă priveşte în special organizaţii finanţate din străinătate şi care au activităţi „politice” în Rusia.

Otrăvit

Printre persoanele nou declarate „agenţi ai străinătăţii” se află Piotr Verzilov, creator al site-ului Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare legate de opoziţie.

Acest militant a fost anterior membru al grupului contestatar Pussy Riot şi a fost victima în 2018 a unei grave otrăviri pe care o impută Kremlinului.

„Este o măsură profund discriminatore”, a comentat Serghei Smirnov, inclus şi el pe noua listă, redactor şef al site-ului Mediazona.

El a comparat această clasificare cu cea de „duşman al poporului” în timpul terorii staliniste.

ONG-ul OVD-Info, una dintre cele mai bune surse în Rusia pentru monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor opoziţiei, a fost de asemenea clasificat „agent al străinătăţii”.

Mai mulţi membri ai ONG-ului de supraveghere electorală Golos (Voci – n.r.), care denunţă cu regularitate fraude în timpul scrutinelor în Rusia, s-au alăturat şi ei listei.

 Acest proiect a fost deja clasificat la jumătatea lui august „agent al străinătăţii”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola