Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cât de educat și onorat a fost Nostradamus
Articole online

Cât de educat și onorat a fost Nostradamus

La turnirul de sărbătoare pentru încheierea păcii cu Habsburgii la data de 20 mai 1559 și pentru celebrarea căsătoriei fiicei lui, regele Franței Henric al II-lea a fost rănit mortal de o lance a lui Gabriel Montgomery, căpitan al gărzii scoțiene a regelui.

Lancea i-a străpuns ochii și, în ciuda eforturilor chirurgului regal Ambroise Paré, el a murit la 10 iulie 1559 de septicemie.

Michel de Notre Dame, rămas în istorie ca Nostradamus, astrolog, cabalist, medic şi farmacist, a cărui celebritate se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediţie a apărut în 1555, s-a născut la 14 decembrie 1503, în localitatea Saint-Reny-de-Provence.

Înainte de a se înscrie la cursurile Universităţii din Avignon, unde a studiat artele liberale (filosofia, gramatica şi retorica), avea deja cunoştinţe superioare de matematică, astronomie, astrologie, literatură clasică, istorie şi medicină.

La vârsta de 19 ani, a început să studieze medicina la Universitatea din Montpellier, unde l-a avut coleg pe François Rabelais.

Ciuma

După terminarea studiilor, s-a dedicat tratării victimelor ciumei care devastase Franţa în secolul al XVI-lea. Metodele sale originale s-au dovedit a fi şi eficiente.

La începutul anilor 1530, Nostradamus s-a căsătorit cu Henriette d’Encausse şi s-a stabilit în localitatea Agen, dar ciuma, pe care o tratase cu succes anterior, i-a răpus soţia şi fiicele.

În 1538, oficialii bisericii l-au acuzat de erezie în urma unui comentariu făcut la adresa unei statui dintr-o biserică.

Persecutat de Inchiziţie, Nostradamus a călătorit în statele italiene timp de şase ani.

În cele din urmă, s-a stabilit în oraşul francez Salon, unde s-a recăsătorit cu Anne Ponsart Gemelle.

Împreună au avut şase copii, trei băieţi şi trei fete.

Centuries

În 1555, la vârsta de 52 de ani, a scris prima sa colecţie de Centuries, un set de 100 de catrene.

Majoritatea profeţiilor sale vorbesc despre război, foamete, ciumă, conflicte sociale, revoluţii, cutremure, inundaţii sau alte calamităţi.

În total a scris 942 de profeţii.

În mod intenţionat, Nostradamus a amestecat ordinea cronologică a profeţiilor sale pentru a îngreuna interpretarea evenimentelor viitoare.

Nostradamus a fost numit medicul curţii şi consilier personal al regelui Henric al II-lea.

Mai târziu, i-a sfătuit pe Francisc al II-lea şi pe Carol al IX-lea.

Începând cu 1565, starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit din cauza gutei şi a arteritei.

A murit la 2 iulie 1566, în localitatea în care îşi stabilise cabinetul medical, Salon-de-Provence.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola