Evenimentul Istoric > Articole online > Câștigătoarea Premiului Nobel din Belarus este amenințată de regimul dictatorului Lukaşenko. Mesajul scriitorilor români
Articole online

Câștigătoarea Premiului Nobel din Belarus este amenințată de regimul dictatorului Lukaşenko. Mesajul scriitorilor români

Uniunea Scriitorilor din România a transmis, sâmbătă, un mesaj de solidaritate cu Svetlana Alexievici, opozantă a regimului din Belarus, arătând că aceasta reprezintă „o emblemă a spiritului liber”.

„Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă întreaga solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2015), Svetlana Alexievici, în aceste momente când libertatea ei şi a colegilor ei din opoziţia democratică din Belarus este grav ameninţată.

Marele prestigiu al scriitoarei, dublat de forţa curajului ei civic, în calitatea de membră a prezidiului Consiliului de coordonare a opoziţiei din Belarus, o transformă pe Svetlana Alexievici, acum, când e hărţuită zilnic şi ameninţată cu detenţia, într-o emblemă a spiritului liber”, precizează un comunicat de presă transmis sâmbătă de Uniunea Scriitorilor către Agerpres.

Potrivit sursei citate, Svetlana Alexievici este 1una dintre cele mai puternice voci care nu ezită să afirme că ţara ei trebuie să iasă dintr-un sistem totalitar, opresiv şi să intre în rândul statelor democratice”.

„Am trăit noi înşine în comunism, ceea ce ne face cu deosebire sensibili la importanţa respectării libertăţilor fundamentale ale omului. Valorile pentru care luptă Svetlana Alexievici sunt şi valorile noastre”, se mai arată în comunicatul amintit.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola