Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Căsătoriile dintre morți: O tradiție chinezească veche și misterioasă care supraviețuiește și astăzi
Articole online

Căsătoriile dintre morți: O tradiție chinezească veche și misterioasă care supraviețuiește și astăzi

Căsătoriile dintre morți: O tradiție chinezească veche și misterioasă care supraviețuiește și astăzi

Se presupune că își are originea în China antică, iar practica s-a răspândit apoi în Europa și Asia. În mod tradițional, această practică era văzută ca o modalitate de a se asigura că persoana decedată avea un partener în viața de apoi. De altfel, se știe că însuși Confucius a menționat acest obicei în scrierile sale.

În ciuda numeroaselor decenii de guvernare socialistă din China, o practică veche de 3000 de ani persistă mai ales în provinciile rurale ale țării: căsătoria a două persoane decedate, pentru ca aceștia să devină soț și soție în viața de apoi. Este practicată și de chinezii din Singapore și se numește Yin Ch’u.

În China, persoanele singure, în special cele care au probleme în a-și găsi perechea potrivită, sunt numite „ramuri goale” sau chiar „rămășițe”, iar părinții depun multe eforturi – până la capăt – pentru a se asigura că aceștia se căsătoresc, chiar și după moarte.

Căsătoriile fantomă apar în toată China, iar eforturile culturale ale guvernului de a șterge credințele populare și religioase nu au fost complet eficiente. Un exemplu al acestui ritual de căsătorie neobișnuit a avut loc în provincia centrală Henan.

Căsătoria dincolo de mormânt

În 2009, Li Chalong a murit de leucemie într-un spital local. El nu era căsătorit și, pe lângă durerea provocată de moartea sa prematură, familia sa era îngrijorată și de faptul că el era încă celibatar.

Mama lui Li i-a găsit o mireasă, Li Xiuling, care era pe moarte din cauza unei insuficiențe renale. Li Xiuling a murit la scurt timp după Li Chalong, iar familiile celor doi indivizi s-au îmbrățișat când cei doi au devenit miri în viața de apoi. Li Chalong a fost înmormântată alături de noul ei soț, pe care nu l-a întâlnit niciodată, sau pe care nici măcar nu l-a cunoscut personal.

Chinezilor din mediul rural nu li se pare nimic ciudat în legătură cu această practică și sunt surprinși că există studii academice oficiale despre acest subiect. În timp ce guvernul chinez încurajează incinerarea directă a trupurilor morților, chinezii din mediul rural continuă să îngroape soții unul lângă altul în morminte, chiar și atunci când aceștia s-au căsătorit doar cu câteva ore înainte sau după deces.

Dar există și o latură întunecată a acestei practici, așa cum reiese din rapoartele culese din toate regiunile Chinei. O căsătorie fantomă poate avea loc doar în prezența unui cadavru. Unele familii cumpără de fapt cadavre în scopul căsătoriilor fantomă, iar prețul cadavrului depinde de starea și „frumusețea” acestuia. 

Este de înțeles, din punct de vedere economic, de ce unele familii devin dispuse să vândă cadavrele celor dragi familiilor de străini în scopul căsătoriilor fantomă. Nu numai că vor putea folosi banii pentru necesitățile lor zilnice, dar probabil că vor umple golul, chiar dacă temporar, creat de moartea unui membru al familiei.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola